Gıda ve mühendis kelimelerini ayrı ayrı kullandığımız zaman hemen hemen herkesin kafasında bir şeyler şekillenir. Fakat ‘Gıda Mühendisliği’ dediğimiz zaman kafalarda şekillenen çok bir şey yoktur. Oysaki güvenilir ve sağlıklı bir gıda için gıda mühendisi gereklidir. Gıda mühendisliğinin temel ilkesi; gıdaların güvenilir bir şekilde işlenmesi,…
Tüketicinin zihninde meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek kavramları birbirine karışmaktadır. Bu yüzdendir ki meyve suyu ve benzeri içeceklerin hepsine ‘meyve suyu’ deriz. Aslında bu içeceklerin hepsi meyve oranlarına göre farklı kategorilere ayrılır. Türk Gıda Kodeksi’ne göre dört farklı grup tanımlanmıştır. Bu gruplar;…
Bu yazımda hepimizin aşina olduğu bir kavramdan bahsetmek istiyorum. Marketlerde ambalajların üzerinde ya da televizyon programlarında mutlaka karşımıza çıkmıştır. Evet, bahsetmek istediğim kavram ‘trans yağ’ kavramı. Fakat ‘Trans yağ nedir?’ konusuna geçmeden önce daha iyi anlayabilmek için yağ asitlerinden bahsetmek istiyorum. Yağlar insan beslenmesinde önemli…
Son yıllarda tam buğday unundan sıkça bahsedilmesi tam buğday ununun pazar payını arttırmıştır. Peki, tam olarak nedir tam buğday unu? Beyaz undan farkı nedir? Gelin hep birlikte göz atalım. Un, başta ekmek olmak üzere makarna, bisküvi, hamur işleri gibi pek çok gıdanın temel bileşenidir. Arpa,…
Bebeklerimizin ana besini, çocuklarımızın her akşam tükettiği, tatlılarımızın vazgeçilmezi, peynirimizin yoğurdumuzun hammaddesi ve daha nicesi.. Vazgeçilmez besinlerimizden biri olan süt hakkında ne kadar bilgimiz var? Süt, dişi memeli hayvanların doğumdan sonra meme bezlerinden salgılanan, besleyici, porselen beyazı renginde, kendine has tat ve kokusu olan bir…
Konserveler kullanımı kolay, uzun süre dayanıklı kalabilen gıdalardır. Güvenilir gıda ürünüdür diyebiliriz. Bu demek değildir ki konserveler bozulmaz. Peki, konserve neden bozulur? Üretimdeki en küçük ihmal ve dikkatsizlik ısıl işlem öncesi, ısıl işlem sonrası ve depolama sırasında olumsuz kalite değişimlerine neden olur. Ve mikrobiyal, kimyasal,…
Süt ve süt ürünlerinin hayatımızdaki yeri kuşkusuz çok önemlidir. Gelişen üretim teknolojileri ile süt sektöründeki ürün çeşitliliği de artmıştır. Ürün çeşidinin ve kullanılan terimlerin fazla olması da kafaları karıştırmaktadır. Kaşar peynir ve tost peyniri bu kafa karışıklığından sadece biridir. Umarım yazının sonunda bu karışıklığı ortadan…
Bu yazımda market reyonlarında gördüğümüz fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuktan bahsedeceğim. Basitçe sucuğun tanımını yapacak olursak, hazırlanmış sucuk hamurunun doğal ya da yapay kılıflara doldurulup şekillendirildikten sonra belirli koşullarda olgunlaştırılarak kurutulmasıyla elde edilen fermente bir et ürünüdür. Sucuğun üretim aşamalarından başka bir yazımda…
Bu yazımda çok kez tartışmalara neden olan çiğ süt neden zararlı konusuna değişnmek istiyorum. ‘Çiğ süt neden tüketilmemeli? Çiğ süt mü ısıl işlem süt mü? Pastörize süt ve çiğ süt farkı nedir? Çiğ süt neden zararlı?’ gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağım. Öncelikle kavramlardan bahsedelim. Çiğ…