Ekmek, makarna ve bisküvilerde kullanılan unların kalitesi aynı mı diye düşündüğünüz oldu mu hiç? Un yapımında en çok kullanılan tahıl buğdaydır. Peki kullanılan buğday türünün kalitesinin son ürüne etkisi var mıdır? Kullanım amacına göre buğday çeşitleri üç gruba ayrılır: Triticum aestivum (ekmeklik buğday) Triticum durum…
Tereyağını birçok yerde kullanmaktayız. Kahvaltıda, yemekte, hamur işlerinde… Peki aldığımız tereyağın kaliteli olup olmadığını nasıl anlarız? Tereyağı, Türk Gıda Kodeksi ’ne göre ağırlıkça en az %80, en fazla %90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla %16 oranında…
Sütün içinde bulunan maddeler ve oranları elde edildikleri hayvana göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden inek sütü koyun sütüne, koyun sütü keçi sütüne benzemez. Bu yazımda keçi sütünden bahsetmek istiyorum. İnek sütüne oranla kullanımı ve tüketimi daha azdır. Rengi ise inek sütüne göre daha beyazdır….
Meyve ve sebze günlük olarak tüketmemiz gereken besinler arasındadır. Kimileri severek tüketir kimileri ise tadına bile bakmadığı halde sevmez. İçindeki bileşenlerin sağlığımız için önemini bilmek bile sık tüketmemiz için yeterli bir sebep olmuyor bazen. Nedir meyve ve sebzeyi bu kadar önemli kılan? Bileşiminde bulunan maddeler…
Ekmek vazgeçilmez gıda maddelerimizden biridir. Fırından yeni çıkmış sıcak bir ekmeğe kim hayır diyebilir ki… Peki, ekmeği böldüğünüz zaman sünme olayına ya da liflenmeye denk geldiniz mi hiç? Bu duruma ekmekte rope hastalığı adı verildiği biliyor musunuz? Nedir bu sünme olayı, neden oluşur? Gelin hep…
Daha önceki yazılarda gıdalarda kullanılan katkı maddelerinden ve gıdalardaki kullanım amaçlarından bahsetmiştik.(https://www.gidanotlari.com/gida-katki-maddesi-nedir-kullanilan-e-kodlari-nedir/ ) Emülgatörler de yapıyı güçlendirmek amaçlı kullanılan gıda katkı maddeleridir. Emülsifiye edici maddeler olarak da bilinir. Bir kaba yağ ve su koyduğunuzda birbirine karışmadığını görürsünüz. Peki nasıl oluyor da hazır gıdalarda bu ayrım…
Etiket bilgilerinde sıkça karşımıza çıkan bir katkı maddesidir. Pektin, yüksek yapılı bitkilerin hücre duvarında bulunur, doğal bir polisakkarittir. Elma, ayva, portakal kabuğunda bolca bulunur. Pektin açık renklidir ve su içerisinde çözünür. En önemli özelliği uygun koşullarda jel oluşturmasıdır. Bu özellik gıda sanayindeki kullanım alanını arttırır….
Sitrik asit, gıda sektöründe en çok kullanılan katkı maddelerinden biridir. Kullanım alanı sadece gıda sektörü değildir. İlaç sektörü, temizlik sektörü, kozmetik sektörü gibi geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Peki nedir bu sitrik asit? Gıda sektöründe hangi ürünlerde kullanılır? Ne işe yarar? Gelin hep birlikte bakalım. Sitrik…
Ayran vazgeçemediğimiz içeceklerden birisidir. Gerek hazır gerekse kendi yaptığımız ayranları günün her öğününde severek tüketiriz. Peki hazır ayranlar nasıl yapılır hiç merak ettiniz mi? Ya da neden her ayran aynı yoğunlukta ve aromada olmaz? Bunun gibi bazı sorulara yanıt vermeye çalışacağım. Ayran, yoğurda su katılarak…
Bugün pek çok kez duyduğumuz şeker otundan (stevia) bahsetmek istiyorum. Son yıllarda daha fazla karşımıza çıkmaya başlayan stevia nedir? Nerelerde kullanılabilir? Stevia bitkisi Paraguay ve Brezilya’da yetişen bir çalı türüdür. Stevia bitkisi hasat yapıldıktan sonra yaprakları güneşte kurutulur ve sonrasında yapraklardan steviol glikozitler elde edilir….