Kapatmak İçin ESC'ye Basın

1 687
1
Gıda Müh. İbrahim LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Konserve ürünler birçok insan için kolaylık sağlamaktadır. Kolaylık sağlamasının yanı sıra riskli ürün grubundadır. Birçok sebepten dolayı bozulmalar meydana gelir. Konservelerde görülen bozulmaları ayrıntılı olarak okumak için linke tıklayabilirsiniz. https://www.gidanotlari.com/konservelerde-gorulen-bozulmalar/ Konservelerde bulunan riski azaltmak için de satın alırken dikkat etmemiz gereken noktalar bulunmaktadır. Bunlar: İlk…

1 192
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Gıda kaynaklı hastalık nedir bir önceki yazımızda bahsetmiştik. Şimdi de gıda kaynaklı hastalıklardan korunabilmek ve güvenli gıda tüketebilmek için tüketicinin alması gereken önlemlerden bahsetmek istiyorum. Alınması gereken önlemleri Dünya Sağlık Örgütü 10 maddede toplamıştır ve bu maddelere ‘Altın Kurallar’ adını vermiştir. İşlenmiş gıdalar tercih edilmelidir….

1 277
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Gıdanın yapısında bulunan bileşiklerin yıkılması sonucunda gıdada istenmeyen tat, koku ve görünüm oluşmasına gıdada bozulma denir. Bozulmuş gıdanın tüketilmesi ile meydana gelen hastalıklara da ‘gıda kaynaklı hastalıklar’ denir. Gıdaların bozulması bakteri, küf gibi mikrobiyal kaynaklı olabilir, kemirgen gibi hayvanlardan, kimyasal etkilerden ya da toz, kirlilik…

0 1034
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Laktik asit kullanımı yaygın olan katkı maddesidir. Laktozun (süt şekeri) fermantasyonu ile üretilir. C3H6O3 kimyasal formülüdür. Gıda sanayiinde lezzet verici, koruyucu ve asit düzenleyici olarak kullanılır. Turşu, zeytin, yaprak salamuralarına eklenir. Gıda sanayi dışında da eczacılıkta ve kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Belirlenen E kodu E270’tir. Günlük…

0 584
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Haşlanmış yumurta sarısının etrafında yeşil-gri renkte bir halka oluştuğuna hemen hemen hepimiz şahit olmuşuzdur. Peki haşlanmış yumurta neden yeşil olur? Ya da yeşile dönen yumurta yenir mi? Gelin hep birlikte bu soruların cevaplarına bakalım.  Haşlanmış yumurtada oluşan yeşil-gri halkaya demir sülfür halkası denir. Bu durum…

0 343
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Likopen, greyfurt, karpuz, domates gibi bitkilerdeki kırmızı rengini veren bir karotenoid pigmentidir. Bitkideki likopen miktarı iklim koşulları, toprak özelliği ve bitki türüne göre değişmektedir. En fazla domates ve domates ürünlerinde (domates suyu, çorbası, salça, ketçap, sos gibi) bulunur. Antioksidan özelliği yüksek bir pigmenttir. İnsan vücudu…

3 4625
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Bugün sizlere gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesinden bahsetmek istiyorum. Ksantan gam. E415 koduyla kodlanmış gıda katkı maddesidir. Mikrobiyal gam olarak bilinir. Xanthomonas compestris isimli bakteri yoluyla elde edilir. Doğal bir polisakkarittir ve suda iyi çözünür. Ksantan Gam Kullanım Alanları Gıdalarda kıvam arttırıcı, jelleştirici…

0 162
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Kefirin önemini ve faydalarını bilmeyen yoktur. Ekşimsi tadından dolayı sevmeyeni de çoktur. Peki hiç kefirle yapılmış ürünleri denediniz mi? Belki de başka bir ürünün içinde tüketirken daha çok hoşunuza gidecektir. Kefir kullanılarak birçok ürün yapılabilir. Mesela kefirden yoğurt mayalayabilirsiniz. Ya da büyük marketlerin dolaplarında kefir…

0 885
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Ketçap üretimi nasıl yapılıyor biliyor musunuz? Haydi hep birlikte bakalım. İlk olarak ketçap nedir onun tanımını yapalım. Fast food yiyeceklerin 1 numaralı sosu: ketçap. Ketçap, domates pulpunun içine veya domates salçasına tuz, sirke, şeker, soğan, sarımsak ve baharat eklenerek hazırlanan bir üründür. Ketçap Üretimi Ketçap…