BPA’nın açılımı Bisfenol A’dır. Damacana suların ambalajlarında, plastik saklama kaplarında kullanılır. Gıda ambalaj sektörü dışında da birçok alanda kullanılır. Oyuncaklarda, deterjan kaplarında, vs. BPA, kimyasal bir maddedir. Polikarbonat plastiklerin sağlam ve esnek olmasını sağlar. Ambalaj materyalinde bulunan BPA, ambalajın içinde yer alan gıdaya geçebilmektedir. Bizim…
Hepimizin merak ettiği bir konudur: gıdaların bozulma nedenleri nedir? Ve bu durum nasıl gerçekleşir? Gıdanın dış görünüşünde, tadında, kokusunda istenmeyen yönde değişiklik gözlediğimizde bozulduğunu söyleriz. Meydana gelen bu bozulmalar; fiziksel, kimyasal, mikrobiyal nedenlidir. Gıdaların Bozulma Nedenleri Fiziksel bozulmalar dış etken kaynaklı bozulmalardır. Fiziksel bozulmaya uğramış…
Hamur işlerini sık yapanlar evde kabartma tozu ve mayayı mutlaka bulundurur. Bunları kullanma amacımız yaptığımız ürünün kabarmasını sağlamaktır. Peki, arasında ne gibi fark vardır? Ekmek Hamuru Nasıl Kabarır yazısında da bahsettiğimiz gibi kabarma işlemini sağlayan üründeki karbondioksit birikimidir. Maya ve kabartma tozu kullanımı sonucunda da…
‘Homojenize edilmiştir’ ibaresi süt ve yoğurt ambalajlarında karşımıza çıkmaktadır. Nedir bu homojenize etmek, neden yapılmaktadır? Homojenize yoğurt ve süt ne anlama gelmeketdir? Gelin hep birlikte bakalım. Sütün üzerinde biriken kaymağın süt yağından kaynaklandığını biliyoruz. Süt yağı, süt içerisinde yağ kürecikleri şeklinde ve emülsiyon halinde bulunmaktadır….
Bu yazımda gıda sanayinde kullanılan gamlar içerisinde yer alan karaya gamdan bahsetmek istiyorum. Karaya sakızı olarak da bilinir. Karaya gam, doğal gamların ağaç sızıntıları ve ekstraktlarından elde edilen grupta yer alır. Hindistan’da yetiştirilen Sterculia urens cinsi ağaçtan elde edilen kurutulmuş sızıntıdır. Yüksek oranda asetil içerir….
Gıdaların bozulmasında mikroorganizmaların önemli bir rol oynadığını https://www.gidanotlari.com/gidalarda-mikrobiyal-bozulma-nedir/ linkteki yazımızda anlatmıştık. Mikroorganizmaların çeşitli yollarla gıdaya bulaşabileceğinden de https://www.gidanotlari.com/gidalara-mikroorganizma-bulasma-kaynaklari/ bu linkteki yazımızda bahsetmiştik. Peki, mikroorganizma oluşumu ve gelişimi zor olan gıdalar var mıdır? Mikroorganizmalar küçük ve mikroskop ile görülebilen canlılardır. Bakteriler, mayalar, küfler, vb. gibi. Oluşması, gelişmesi ve çoğalması…
Son zamanların popüler gıdalarından biri: kinoa. Belki adını hiç duymadınız. Belki de televizyonda ya da sosyal medyada yemek tariflerinde kinoaya denk geldiniz. Merak ettiniz ve araştırmaya koyuldunuz. Doğru yerdesiniz! Kinoa nedir ve nasıl kullanılabilir gelin hep birlikte bakalım. Kinoa çok eski zamanlardan beri gıda olarak…
Toplumumuzda ekmeğin apayrı bir yeri vardır. Bir türlü vazgeçemeyiz. Öyle ki pilav ve makarna ile de ekmek yeriz. Bu yüzden Nasıl Üretilir’in bu yazısında ekmeğin üretim aşamalarından bahsetmek istedim. Eskisi kadar olmasa da hala hatırı sayılır bir kesim ekmeğini kendi yapmaktadır. Vakti ya da imkânı…
Daha önceki yazılarda gamların ne olduğundan, ne işe yaradığından ve birkaç gam (guar gam, ksantan gam) çeşidinden bahsetmiştim. Bu yazıda ise doğal gamlar arasında yer alan keçiboynuzu gamı nedir ondan bahsetmek istedim. Keçiboynuzu Gamı Nedir? Keçiboynuzu gamı, Ceratonia silique isimli keçiboynuzu ağacından elde edilen endospermdir….
Etiket içeriğine baktığımızda guar gam, ksantan gam, gam arabik gibi katkı maddeleri ile karşılaşırız. Bunların hepsi gam olarak adlandırılmaktadır. Nedir bu gamlar? Ne amaçla kullanılır? Gelin hep birlikte bakalım. Gamlar; suda çözünebilir, jelleştirici, kıvam arttırıcı maddeler olarak tanımlanır. Tanımda bahsedilen özelliklerinden dolayı gıdalarda katkı olarak…