Bu yazımda sizlere besin değeri oldukça yüksek olan bir gıdanın yapılışından bahsetmek istiyorum. Evet, bahsettiğim gıda kefir. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de çoktur. Tüketimini alışkanlık haline getirirseniz bırakamayacağınız bir lezzet. Lezzetinin yanı sıra besin değeri yüksek, sağlığa olumlu faydaları olan bir süt ürünüdür. Probiyotik bir…
Probiyotik gıdalardan bahsetmişken prebiyotik gıdalardan bahsetmeden olmaz. İkisi sıklıkla birbirine karıştırılır. Hatta aynı anlama geldiği düşünülür. Oysaki farklı kavramlardır. Bu yazımda sizlere prebiyotik olan gıdalardan bahsetmek istiyorum. Prebiyotikler, probiyotikler gibi canlı mikroorganizmalar değildir. Ve sindirilemezler. Kısa zincirli karbonhidratlar olarak bilinir. Bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin gelişimini…
Probiyotik kavramını son zamanlarda sık görür ve duyar haline geldik. Market raflarında, reklamlarda, etiketlerde her yerde karşımıza çıkması mümkün. Peki, nedir bu probiyotik? Probiyotik nelerde var? Hangi gıdalar probiyotik gıdadır? Gelin hep birlikte bakalım. Bağırsaklarımız çok sayıda bakteri içermektedir. Bu bakteriler içerisinde yararlı bakteriler ve…
Maalesef ki birçoğumuz gün içerisinde yeterince su tüketmiyoruz. Su yerine çay, kahve tüketmek daha cazip geliyor. Su, vücudumuz için olmazsa olmazlar arasındadır. Yetişkin bir insanın vücudunun yaklaşık %60’ı sudur. Tabii ki de bu oran kişiden kişiye, bünyeden bünyeye farklılık gösterir. Su vücutta depolanmadığı için her…
Kışa girmeden önce birçoğumuz konserve hazırlama telaşına düşeriz. Meyve ve sebzeleri her mevsimde tüketebilmek adına başvurduğumuz yöntemlerden biridir konserve yapma. Günümüzde her meyve sebzeyi bulabilme imkânımız olsa da konserve hazırlayanların sayısı da az değil. Konserve hazırlarken birçok noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi halde zehirlenmelere yol…
Marketlerde dondurulmuş gıda çeşitlerinin arttığını söyleyebiliriz. Bu artışta birçok faktör etkilidir. Dondurulmuş gıdalarda saklama/depolama koşulları önemlidir. Çünkü dondurulmuş ürünlerde gıdanın kalitesi, besin değerleri gibi faktörler saklama koşulları ile yakından ilgilidir. Bu yazımda sizlere dondurulmuş gıda alırken neler göz önünde bulundurulmalı onlardan bahsetmek istiyorum. Dondurulmuş ürünlerin…
Agar gıda katkı maddeleri arasında yer alan jelleştirici özellikteki maddedir. Gıda katkı maddeleri içerisinde gam olarak bilinir. Kıvam arttırmaları ve jel oluşturma özellikleri nedeniyle sıkça kullanılır. Gamlar da kendi içerisinde doğal gamlar, modifiye edilmiş gamlar ve yapay gamlar olarak ayrılır. Bu yazımda sizlere doğal gamlar…
Vitaminler ve mineraller serisine C vitamini ile devam etmek istiyorum. C vitaminini duymayan yoktur sanırım. C vitamini önemli olan ve gün içerisinde tüketmemiz gereken bir vitamindir. C vitamini suda çözünen bir vitamindir. Askorbik asit olarak da bilinir. Askorbik asit ticari olarak gıdalarda katkı maddesi olarak…
Etiketlerde gam kavramı ile sıkça karşılaşırız. Ve birçoğunu hiç duymamışızdır. Bu yazıda sizlere akasya gamından (E414) bahsetmek istiyorum. Nedir? Ne tür ürünlerde kullanılır? Gamlar genel olarak jelleştirici ve kıvam arttırıcı madde olarak kullanılır. Ve elde edilmelerine göre sınıflara ayrılır. Bu konuyla ilgili detaylı olarak aşağıdaki…
Demir, sodyum gibi elementler mineral olarak adlandırılır. Ve bunların hepsinin vücudumuzda ayrı bir işlevi vardır. Kimisi her gün alınması gerekirken kimisine ise daha az ihtiyaç duyulur. Bu yazımda sizlere minerallerin bu şekilde sınıflandırılmasından ve hangi mineralin hangi sınıfa girdiğinden bahsetmek istiyorum. Minerallerin sınıflandırılması vücudun ihtiyaç…