Gıdaların dondurularak saklanması uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem ile gıdalar uzun süre saklanabilir. Ve kullanım açısından pratiklik sağlar. Dondurma işlemi güvenli bir yöntemdir. Gıdanın besin değerinde en az kayba neden olan saklama yöntemidir. Dondurma işleminde kullanılan ham madde önemlidir. Taze, besin değeri yitirilmemiş…
Birçoğumuzun mutfakta eksik etmediği ürünlerden biridir alüminyum folyo. Ateşe dayanıklı olması da kullanımını arttırır. Peki, alüminyum folyo kullanımı ne kadar sağlıklı? Alüminyum ısıya maruz kaldığında gıdaya geçebilir. Özellikle asit içeriği yüksek olan gıdaların (domates, limon gibi) alüminyum folyo ile pişirilmemesi ve saklanmaması önerilir. Vücutta alüminyum…
Açıkta satılan baharatları, bitki çaylarını almayın diye birçok yerde uyarı görmüşsünüz, duymuşsunuzdur. Bunun sebebi mikotoksinlerdir. Bu yazımda sizlere genel olarak mikotoksinlerden bahsedeceğim. Daha önce bir mikotoksin türü olan aflatoksinden bahsetmiştim. İlgili yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. https://www.gidanotlari.com/aflatoksin-nedir/ Küfler birçok yerden gıdaya bulaşabilir. Oksijeni sever ve nemli…
Zerdeçaldan bahsetmişken zencefili anlatmamak olmazdı. Anavatanı Güney Asya’dır. Zingiber officinole Roscoe türündeki bitkinin kökünden elde edilir. Bitki çok yıllık bir bitkidir. Zencefil de zerdeçal gibi parça halinde veya toz halinde kullanılabilir. Gingeral, zencefilde biyoaktif maddedir. Antioksidan etki gösterir. Zencefil karbonhidrat, lif, protein açısından zengindir. Sodyum,…
Kışın en çok kullandığımız baharatlardan biri zerdeçal. Nedir? Nelere iyi gelir? Gelin hep birlikte bakalım. Curcuma Longa L. Türündeki bitkinin köklerinden elde edilir. Sarı çiçekli çok yıllık bir bitkidir. Hindistan, Çin, Endonezya, Peru, Pakistan gibi ülkelerde tropik ve subtropik bölgelerde yetişir. Parça veya öğütülmüş hali…
Bu yazımda sizlere Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan tarhanadan bahsetmek istiyorum. tarhana sevilerek tüketilen geleneksel bir üründür. Tarhana standardına göre; buğday unu, kırması, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve tat, koku verici sağlığa zararsız bitkisel maddelerin karıştırılıp yoğrulduktan…
Sıra geldi baharatlardan karabiberden bahsetmeye. Karabiber dünyada en yaygın kullanılan baharatlardan biridir. Kendine has keskin bir tadı ve kokusu vardır. Lezzeti yakıcıdır. Bizimde sofralarımızdan, yemeklerimizden eksik etmediğimiz karabiberi daha yakından tanıyalım. Karabiber daha çok Hindistan’da yetişir. Piper nigrum L. Türündeki bitkinin meyvesinden elde edilir. Meyve…
Besin ve gıda arasındaki farka daha önceki yazımda değinmiştim. Bu yazımda ise sizlere bazı gıdalarda bulunan besinlerden bahsetmek istiyorum. Yazıya başlamadan önce besin ile ilgili bir hatırlatma yapayım. Besin, gıdalar içerisinde yer alan proteinler, vitaminleri mineraller gibi maddelerdir. Ve vücudumuz için önemleri büyüktür diyerekten asıl…
Çok farklı şekillerde tüketilebilen özellikle de kahvaltı sofralarından eksik olmayan bir gıdadır bal. Bal almaya kalktığınızda birçok terim ile karşılaşabilirsiniz. Süzme bal, petekli bal, pres balı gibi. Bu yazımda sizlere balın pazara sunuş şekillerinden bahsetmek istiyorum. Daha önce de balın kaynağına göre sınıflandırılmasından bahsetmiştik. İlgili…