Süt merak edilen ve dikkat çeken bir konudur. ‘Çiğ süt mü ısıl işlem görmüş süt mü? Yararlı mı zararlı mı?’ derken her zaman gündemdedir. Konuyla ilgili en çok sorulan soruları toparladım. Sormuş olduğunuz soruların birçoğu sitemizdeki diğer yazılarımızda mevcut. Kategorilerden ‘Süt ve Süt Ürünleri’ kısmındaki…
Metabolit, metabolizma reaksiyonlarında oluşan maddelere verilen genel addır. Metabolit çeşitlerinden biri olan sekonder metabolitler, üretildikleri organizmanın büyümesi ve gelişmesinde herhangi bir etkisi olmayan bileşiklerdir. Bu metabolitler küflerin çoğalma evresinin sonuna doğru veya durma evresinin başında sentezlenirler. Bunlara antibiyotikler, mikotoksin ve pigmentler örnek olarak verilebilir. Gelin…
Tatlandırıcılar; tatlandırma gücü yüksek, kalori ve glisemik indeks değerleri düşük olan gıda katkı maddeleridir. Doğal tatlandırıcılar, şeker alkoller ve yapay tatlandırıcılar olmak üzere üç grupta incelenebilirler. Doğal tatlandırıcılar, bitkilerin çeşitli bölümlerinden elde edilen ve şekere alternatif olarak kullanılabilen tatlandırıcılardır. Bunlara fruktoz, laktoz, maltoz, taumatin ve…
Besleyici değerinden dolayı fonksiyonel gıda olarak sınıflandırılan kinoa; kuraklık, yüksek toprak tuzluluğu gibi uygun olmayan iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayabilen, tohumla çoğalan otsu bir bitkidir. Kinoa kendine özgü bir aromaya sahiptir. Ayrıca baskın bir tat ve kokusu yoktur. Kinoa Özellikleri ve Faydaları Birçok açıdan yüksek…
Apiterapi, arı ürünleri kullanılarak gerçekleştirilen bir tedavi çeşididir. Sağlığımızın korunması ve hastalıkların tedavisinde oldukça etkili bir yöntem olan apiterapi, yüzlerce yıl önceden beri kullanılmaktadır. Apiterapide kullanılan ürünler antibakteriyel, antioksidan, antitümör gibi sağlığımız açısından oldukça önemli olan özelliklere sahiptir. Olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkilerinin de…
Enzimlerin yapısında bulunan ve elzem iz elementlerden biri olan çinko minerali, insan sağlığı açısından önemlidir. Çinko minerali vücutta karaciğer, kemikler, epitel dokular, pankreas, böbrekler ve kan hücrelerinde bulunur. İnsan beslenmesi için oldukça önemli bir mikro besin öğesidir. Bu yüzden çinko eksikliği birtakım sorunlar oluşturmaktadır. Bu…
Mutfağımızın en sevilen yağlarından tereyağı ile ilgili sorulara cevap vermeye çalışacağım. Kimimiz çok severken kimimiz ağır bulur. Kimi de sağlık açısından endişe edip tüketmemeye çalışır. Haydi merak edilenlere hep birlikte bakalım. Tereyağındaki ‘%82 yağlı’ ifadesi ne anlama gelir? Tereyağı süt yağından yani kremadan elde edilmektedir….
Esansiyel bir mineral çeşidi olan selenyum, insan hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle selenyum minerali eksikliği ve fazlalığı önemli sağlık problemlerine yol açar. Tiroit hormonu metabolizması ve immün sistemin düzenlenmesi gibi birçok önemli mekanizmada rol alır. Bunun yanı sıra birçok enzimin yapısına kofaktör…
Coğrafi işaret, ülkelerin sahip oldukları kültürel özelliklerinin korunmasının yanı sıra coğrafi ortam özellikleri sayesinde ortaya çıkan ürün çeşitliliğinin korunmasında da etkin bir rol alır. Peki nedir bu coğrafi işaret? Belirli bir ülkeye, yöreye ya da bölgeye özgü olan ve karakteristik özellikleri ile coğrafi kaynağını temsil…
Fenilketonüri (FKU); fenilalanin aminoasidini tirozin aminoasidine dönüştüren fenilalanin hidroksilaz enzimi ya da bu enzimin kofaktörünün eksikliğinde oluşan metabolik bir hastalıktır. Kalıtsal bir hastalık olan fenilketonüri ile doğan bireylerde esansiyel bir aminoasit olan fenilalaninin metabolize olamaz ve kandaki miktarının artması sonucu merkezi sinir sistemi ve beyin…