Çay, neredeyse herkes tarafından bilinen ve sevilen bir içecektir. Bu içecek, Camellia sinensis L. (O) Kuntze bitkisinin yaprak ve tomurcuklarından üretilir. Çay deyince aklımıza ilk yeşil ve siyah çay gelir. Aslında çayın bilmediğimiz birçok çeşidi vardır. Bunlardan bazıları sarı çay, oolong çay, pu-erh çay ve…
Birçoğumuzun severek yediği başta elma olmak üzere şeftali, kayısı, erik ve üzüm gibi düşük asitli meyvelerin çürük kısımlarında bulunan patulin, toksik bir maddedir. Aspergillus ve Penicillium cinsli küflerin birçoğu tarafından üretilen bir mikotoksin olarak karşımıza çıkar. Bu mikroorganizmaların izolatlarının tamamı patulin üreten Penicillium expansum mikroorganizması,…
Soframızın en çok tüketilen temel gıdalarından biri olan ekmek, üretiminin ve tüketiminin fazla olması sebebiyle ürün çeşitliliğini arttıran bir gıda ürünü haline gelmiştir. Bu çeşitliliğin içerisinde farklı yöntemlerle elde edilen en eski tahıl fermantasyonlarından olan ekşi maya, ekmek yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Geleneksel bir ürün olarak…
Keçiboynuzunun besleyici değeri yüksek bir meyve olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya enerji içeriği çok yüksek bir gıda olduğunu? Ayrıca bu meyveden pek çok ürünün de üretilebildiğini? Gelin hep birlikte hem ekonomik hem de çevresel açıdan oldukça önemli olan keçiboynuzu ve özelliklerini inceleyelim. Keçiboynuzu Nedir? Keçiboynuzu…
‘Gıda Sohbetleri’ röportaj serimizden yepyeni bir röportaj ile karşınızdayız. Bizler bu seriyi hazırlamayı çok seviyoruz. Umarım sizler de severek okuyorsunuzdur. Bugün bahsedeceğimiz sektör: süt sektörü. Süt diyorum ama daha çok peynirlerden konuştuk Ebru Nur Hanım ile. Sorulacak çok fazla soru ve konuşulacak çok konu vardı….
Şeker alkoller, şekere alternatif olarak kullanılabilen tatlandırıcılardan biridir. Bu tatlandırıcılar, sofra şekerinden daha tatlıdır. Fakat daha az kaloriye sahiptir. Ayrıca şeker alkol olarak adlandırılmalarına rağmen bu tatlandırıcıların yapısında alkol yoktur. Aslına bakılırsa bunlar birer karbonhidrat çeşididir. Doğal olarak meyve ve sebzelerde az miktarda vardır. Aynı…
Bir hayal edelim: Yaz sezonu geldi ve güzel bir tatil planlayıp otelde yerinizi ayırttınız. Her şey istediğiniz gibi gidiyor. Yemek, kum, deniz, güneş, eğlence… Sonrasında ise tatiliniz karın ağrısı, ishal gibi sebeplerle bölünüyor. Ne olduğunu anlamıyorsunuz bile. Gıda zehirlenmesi yaşamış olabilir misiniz? Başınıza daha önce…
Zeytinyağı Akdeniz diyetlerinin vazgeçilmez yağ kaynaklarından biridir. Zeytin meyvesinden kimyasal bir işleme gerek duyulmadan elde edilir. Yeşilimsi-sarımtırak bir rengi vardır. Doğal hali ile tüketilebilir nitelikte bir yağ çeşididir. Daha önce zeytinyağı ile ilgili; Nasıl Saklanır? Naturel, Riviera ve Rafine Zeytinyağı Kavramları Üretimi Nasıl Yapılır? Soğuk…
Konserve gıdalar kullanım açısından bizlere oldukça kolaylık sağlar. Mevsiminde olmayan gıdaları rahatlıkla tüketiriz. Üstelik evde de yapma imkânımız var. Birçoğumuz hala evde konserve yapıyoruz değil mi? Peki ne kadar riskli olduğunun farkında mısınız? Yapmadan önce bir kez daha düşünün derim. Sizlerden gelen sorulara cevap verdiğim…
Toplu beslenme günümüzde önemli bir yere sahiptir. Toplu beslenme, insanların toplu olarak bir arada bulunduğu ve bu hizmeti veren kuruluşlar tarafından sunulan yemeklerle beslenmesi olarak tanımlanabilir. Günümüzde bu kuruluşların çoğuna ‘catering’ adı verilmektedir. ‘Catering’ kelimesi ‘hazır yemek tedariği’ anlamına gelmektedir. Kentleşme hızının artması, çalışan kişi…