Gıdaların muhafaza yöntemlerinden birisi konservelemedir. Konserve, konservelemeye uygun hammaddenin çeşitli işlemlerden geçirilip teneke kutu ve cam kavanoz gibi uygun kaplara doldurulması işlemidir. Hava çıkarma yöntemleri de bu işlemler sırasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Bu yazımda ise bu yöntemlere değineceğim. Hava çıkarma işlemi, konserve kutusunun…
Dünya’nın en pahalı baharatı olarak sayılan safran, süsengiller familyasından soğanlı bir kültür bitkisi olarak tanımlanır. Tarihi çok eski çağlara dayanan safranın anavatanı İran, Pakistan, Hindistan ve Afganistan’dır. Bitkide sonbahar aylarında 20-30 cm boyutlarında çiçek açmaya başlar. Çiçeklerindeki stigmalar toplanır ve kurutularak safran elde edilir. Değerli…
Patojen mikroorganizma bulaşan gıdaların gıda zehirlenmesine neden olabileceğinden önceki yazılarda bahsettim. Bazı gıdaların daha fazla risk taşıdığını biliyor muydunuz? Şimdi birlikte gıda zehirlenmesine neden olabilecek gıdalar listesine bakalım. Zehirlenmeler hakkında daha fazla bilgi almak için önceden hazırlamış olduğum şu iki yazıya göz atabilirsiniz. Zehirlenmeye Neden…
UHT süt, 135-150°C’deki sıcaklıklarda yaklaşık 2-6 saniye süre ile çiğ sütteki tüm vegetatif hücrelerin, patojenlerin ve sporların yok edildiği ve enzimlerin inaktif hale geçtiği bir sterilizasyon normudur. Uygun tekniklerle ambalajlanan UHT içme sütleri, oda sıcaklığında 6-9 ay arası muhafaza edilebilir. Fakat ısıl işlem ve muhafazası…
İncir, dut familyasına ait Ficus carica’nın yenilebilir bir bitkisi olarak tanımlanır. Anavatanı Türkiye’dir. Ülkemizde sofralık ve kurutmalık olmak üzere iki çeşit incir vardır. Kurutmalık incir olarak Sarılop çeşidi ve sofralık incir olarak Bursa Siyahı incir yaygın olarak ülkemizde yetiştirilmektedir. İncir Yetiştirme Koşulları İncir sıcaklık olarak…
Mutfağımızın vazgeçilmez ürünü olan salça, biber ve domates gibi sebzelerin birtakım işlemlerle püre haline getirilerek yemeklerimize tat ve renk vermesi için kullandığımız bir mamul olarak tanımlanır. Her üründe olduğu gibi salçanın da kalite bakımından önemi büyüktür. Salçanın kalite analizleri hem üretiminde hem de ticaretinde sıklıkla…
Bu yazımda sizlere sağlığımız açısından oldukça önemli bir karbonhidrat çeşidi olan inülinden bahsetmek istiyorum. Bu karbonhidrat çeşidi; bakteri, mantar ve bitkilerden elde edilebilen fruktan yapısında yararlı bir bileşendir. Fruktozdan oluşan inülin, kalori değeri olmayan bir bileşendir. Bunun sebebi bu bileşenin insan gastrointestinal sistemi tarafından salgılanan…
Semizotu hem pişirilerek hem de çiğ bir şekilde tüketilebilen lezzetli bir sebzedir. Bu sebzeyi salata, turşu ve yemek çeşitleri gibi farklı formlarda kullanabiliriz. Lezzetinin yanı sıra sağlığımız için de oldukça önem taşıyan bu sebze fonksiyonel gıdalar arasında yer alır. Bu yazımda sizlere tıbbi ve aromatik…
Geçmişten günümüze kadar sıklıkla kullandığımız bir ürün olan plastik, kolay işlenebilir özelliklere sahip olması, kimyasallara ve ışığa karşı oldukça dirençli yapısı ve sıcaklık aralıklarının geniş olması sebebiyle yaygın kullanıma sahiptir. Bu kadar çok kullanılmasıyla birlikte tüm dünyada ekosistemi tehdit eden küresel bir sorun olarak karşımıza…
Şarap, parçalanmış veya parçalanmamış yaş üzümün veya üzüm şırasının, kısmen veya tamamen alkol fermantasyonu ile elde edilen, coğrafi işaret ya da köken ismi tescili yapılmış ya da yapılmamış bir ürün olarak Türk Gıda Kodeksi Şarap Tebliği tarafından bu şekilde tanımlanan bir içecektir. Üretimi oldukça zor…