Günlük hayatımızda yediğimiz gıdaların hem ruhen hem de bedenen etkileri sağlığımız açısından çok önemlidir. Herhangi bir kronik hastalıkta, sindirim sistemi bozukluğunda veya cilt problemleri gibi rahatsızlıklarda hemen ilaç kullanmaya yöneliriz. Bunun yerine alacağımız besinler yoluyla tedavi olma olanağı mümkündür. Bunun için günümüzde fonksiyonel beslenme bakış…
Sıvı yağlardan katı yağ elde edebilmek için birtakım yöntemlere başvurulur. Bunlara genel anlamda yağların modifikasyon yöntemleri deriz. Bu yöntemler sıvı halde bulunan ve düşük erime noktasında moleküller içeren sıvı bir yağı, yüksek erime noktasına getirerek katı veya yarı katı formda bir yağ eldesi elde etme…
Eski zamanlardan günümüze kadar kendine özgü üretim tekniğiyle sofralarımızda yer alan milli et ürünümüz pastırmanın üretiminden bahsedeceğim bu yazımda. İlk olarak Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğine göre pastırmanın tanımına bir bakalım. Pastırma için; büyükbaş hayvan karkaslarının usulüne göre ayrılan…
Patojen bir mikroorganizma veya bu organizmanın ürettiği toksini içeren bir gıdanın tüketimi sonucu gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklara rastlanılmaktadır. Bu hastalıklar gıda enfeksiyonları ve gıda intoksikasyonları olarak iki grup altında incelenir. Eğer hastalık etkeni patojen mikroorganizmanın kendisi ise gıda kaynaklı enfeksiyon, patojen mikroorganizmanın gıda içerisinde salgılamış…
BRC (British Retail Consortium), Türkçe açılımıyla İngiliz Perakendeciler Konsorsiyum tarafından 1998 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. Dünya tarafından global standartı olarak kabul görmektedir. Yapılan iç denetimlerle beraber sürekli iyileştirme, geliştirme ve kaliteli bir gıda ürünü gerçekleştirerek müşteri memnuniyetini hedefler. Böylece işletmeleri lider konuma getirme amacı bulunur. Hem…
Karbonhidratların oligosakkaritler grubunda yer alan maltodekstrin, gıda etiketlerinde sıkça karşılaştığımız bir katkı maddesidir. Özellikle gıda sektöründe çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kullanımı bu denli çok olan maltodekstrinin ne olduğundan, genel özelliklerinden ve kullanım alanlarından bahsedeceğim. Maltodekstrin Nedir? Mısır, pirinç, nişasta ve buğdaydan elde edilen…
Eski zamanlardan bugüne kadar çabuk bozulmaya meyilli olan meyveler birtakım işlemlere tabi tutulmuştur. Bu durum özellikle de yaz meyvelerinde karşımıza çıkar. Çünkü bu meyvelerin saklama koşulları kısıtlıdır. Meyvelere uygulanmakta olan bu işlemlerin nedeni hem meyvelerin dayanıklılığını arttırmak hem de besin değerlerini korumaktır. Bu amaçla yapılmış…
Vitaminler yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için insan vücudunda son derece önemli bir yere sahiptir. Eksikliğinde de fazlalığında da birtakım problemlere sebep olan vitaminlerin dengeli bir şekilde alımı son derece önemlidir. Bu vitaminler içerisinden birisi olan biotinden başka bir deyişle B7 vitamini konusundan bahsedeceğim bu…
Bu yazımda içme sütünde gerçekleşen peroksidaz testi ve testin uygulanmasından bahsedeceğim. İlk olarak süt enzimlerinden biri olan laktoperoksidazın ne olduğundan bahsedelim. Laktoperoksidaz, sütün içerisinde doğal halde bulunan enzimlerden biridir. Süt içerisinde albümin ile bulunur. Çalışma pH’ı optimum 6.8’dir. Hidrojen peroksidi parçalama özelliği vardır. Bu sayede…
Birçok meyve ve sebze türlerinde doğal olarak bulunan gallik asit, vücudumuz için oldukça faydalı olan bir fenolik bileşiktir. Gelin şimdi polifenol olan gallik asitin tanımına, hangi gıdalarda bulunduğuna ve faydalarına şöyle bir bakalım. Gallik Asit Nedir? Gallik asit, 3,4,5-trihidroksibenzoik asit olarak da bilinmektedir. C₆H₂ (OH)₃…