Gıdalarda kuru madde tayini genellikle meyve, sebze, et ve süt ürünleri veya sıvı gıdalarda uygulanan bir analiz yöntemidir. Bu analizin amacı ürünün standartlara uygun olup olmadığını, muhafaza süresini ve ticari değerini belirlemektir. Bu yazımda bahsedeceğim konu peynirde kuru madde analizi. Kısaca kuru madde analizinde uygulanan…
Protein insan vücudunun görevlerini yerine getirmesi için gerekli olan önemli bir besin ögesidir. Büyüme, gelişme, hücre onarımı ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için günlük belirli miktarlarda alınması gereken bileşiklerdir. Günlük alınması gereken protein miktarı genellikle kişinin yaşına, cinsiyetine ve kilosuna göre değişir. Biz protein ihtiyacımızı…
Ağır metaller adlı yazımda arsenik mineralinin kanserojen bir madde olduğundan bahsetmiştim. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımda ise genellikle pirinç, tahıl ve içme sularında bulunan arsenik mineralinin pirinçteki tehlikesinden bahsedeceğim. İlk olarak arsenik hakkında kısa bir tanımlamayla başlayalım. Arsenik Nedir? Arsenik, organik ve inorganik olarak yer…
Bazı bakteri türleri gıdalar yolu ile insanların vücuduna girerek çeşitli hastalıklara sebep olur. Bu hastalıklara sebep olan bakterilerden birisi de Yersinia enterocolitica. O zaman bu bakteri türünün genel özelliklerini, enfeksiyona sebep olan gıdaları ve önleme yollarını inceleyelim bu yazıda. Yersinia enterocolitica Bakterisinin Genel Özellikleri Yersinia…
Geleneksel Türk yiyeceklerimiz arasında yer alan severek yediğimiz bir tatlıdır tahin helva. Batı ülkeleri tarafından Türk balı, Türk helvası ve Türk tatlısı gibi çeşitli isimlerle de adlandırılır. Katı homojen ve ince lif bir görünüme sahip olan tahin helva üretimi nasıl gerçekleşir inceleyelim bugün. Tahin Helva…
Birçok özelliği ve türü olan kabağın, kullanım alanı oldukça geniştir. Meyvelerinden yemek, tatlı, reçel ve şekerleme gibi ürünler yapılırken, çiçeklerinden dolması yapılmaktadır. Bunların yanı sıra tohumları da çerez veya bitkisel yağ elde edilerek tüketilmektedir. Bu yazımda bahsedeceğim konu kabak meyvesinin tohumlarından elde edilen kabak çekirdeğinin…
Hem taze hem de kuru olarak kendine has aromasıyla yemeklerimize kattığımız biberiye bitkisinden bahsedeceğim bugün. Laminacae familyasına ait bir bitki türüdür biberiye. Dünya’da Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Çanakkale, Mersin, Adana ve Hatay gibi batı ve güney…
Yemiş olduğumuz birçok gıdanın içerisinde biyojen amin bileşikleri oluşmaktadır. Bu bileşiklerin fazla miktarda oluşumu sağlığımız için tehlike oluşturur. Gıdalarda oluşan en önemli biyojen aminler ise histamin, triamin, triptamin ve putresin olduğu bilinmektedir. Bugün ele alacağım konu ise histamin. Gelin hep birlikte histamin nedir, histamin içeren…
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) organik bileşiklerin tam yanmaması sonucu ortaya çıkan zehirleme ve kanserojen etkiye sahip organik yapıdaki bileşiklerdir. Atmosfere çok rahat yayılıp uzun süre havada kalabilir. Ayrıca birikmeleri sonucunda çevre kirliliği oluşur. Toksik etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalar PAH’ların mutajenik etkisi sebebiyle DNA’ya zarar verdiğini…
Kahvelerin yanında olmazsa olmaz geleneksel bir Türk tatlısıdır lokum. Sade, kaymaklı ve fıstıklı gibi birçok çeşidi vardır. Hammaddesi şeker, nişasta, su ve asittir. Bunların yanı sıra renk ve koku veren maddeler ile yapılması istenen çeşidine göre birtakım malzemelerin ilave edilmesi sonucu elde edilmektedir. O zaman…