Kendine özgü aromasıyla dünyada en sık kullanılan baharatlardan birisi olan tarçının yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. Ancak bunların yalnızca dört tanesi ticari bakımdan ön plana çıkmaktadır. Bunlar arasında Seylan tarçını ve Çin tarçını en sık kullanılan türlerdir. Seylan tarçını ve Çin tarçını uçucu yağların kimyasal bileşimleri ve…
Haftada en az iki kere balık! Sıkça duyduğumuz bir cümledir. Neden tüketmeliyiz diye soracak olursanız eğer buradaki yazımızı okuyabilirsiniz. Evet, balık mutlaka tüketmemiz gereken gıdalar arasındadır. Tükettiğimiz gıdanın yararlı/faydalı olabilmesi onu doğru şekilde tüketmemize bağlıdır. Bayat balık tükettiğimizde sağladığımız fayda az olabileceği gibi sağlık sorunlarına…
HMF kelimesini duymamış olsanız bile mutlaka bal ya da pekmez gibi şekerli gıdaları tüketirken dikkat edin gibi uyarılarla karşılaşmışsınızdır. İşte balda HMF oluşumu bal tüketirken dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Balda HMF nedir, neden ve nasıl oluşur hep birlikte bakalım. Balda HMF Oluşumu Çok sevilen…
Buzdolabınızı nasıl yerleştiriyorsunuz? Aldıklarınızı rastgele mi koyuyorsunuz yoksa belirli bir düzeniniz var mı? Mesela yumurtalarınızı nereye koyuyorsunuz? Meyve ve sebzelerinizi poşetle mi koyuyorsunuz? Peki pişmiş yemekler? Onları kaç gün buzdolabında bekletiyorsunuz? Çok soru sordum sanırım. Sorulardan da anlaşılacağı üzere bugün konumuz buzdolabı düzeni ve buzdolabı…
Süt tozu denildiğinde insanların büyük bir kısmı toz kahve kremasıyla karıştırmaktadır. Fakat kahve kreması ve gerçek süt tozu birbirinden farklı ürünlerdir. Toz halinde satılan kahve kremaları çokça kimyasal madde içerir. Kahveyi beyazlatmak amacıyla kullanılmaktadır. Besleyiciliği ise yok denecek kadar azdır. Peki gerçek süt tozu nedir? …
Yemeklerin olmazsa olmazıdır salça. Hele ki kızarmış ekmeğin üzerinde bir başkadır tadı. Bu yazımda ‘Nasıl Üretilir’ bölümü için salça üretimi nasıl yapılır ondan bahsetmek istiyorum. Salça hazır alınabileceği gibi evde de yapılabilir. Evde yapılan salçalarda güneşte kurutma ya da kaynatma yöntemi tercih edilir. Ne yazık ki…
Güzel bir analiz yazısı ile karşınızdayım. SH analizi, titrasyon yöntemiyle asitlik belirlemede kullanılan bir yöntemdir. Daha öncesinde çiğ sütte SH analizi nasıl yapılır onu anlatmıştık. Ona da bakmak isteseniz aşağıdaki başlığa tıklayabilirsiniz. Bugün ise yoğurtta SH analizi nasıl yapılır ona değineceğim. Haydi başlayalım. Yoğurtta SH…
Birçok kişi ekmeği buzdolabı koşullarında saklıyor. Yeri geldiğinde bende buzdolabına koyuyorum. Peki gerçekten de doğru bir uygulama mı? Yani ekmek buzdolabında saklanır mı? Aslında bu uygulanması tavsiye edilen bir yöntem değildir. Neden olduğuna gelin birlikte bakalım. Ekmek buzdolabında saklanır mı? Ekmek buzdolabında saklanmamalıdır. Kesinlikle, asla…
Bu yazımda sizlere bir çoğumuzun merak ettiği bir gıda katkı maddesinden bahedeceğim: Aspartam. Birçok yerde adını sıkça duyduğunuza eminim. Hatta E951 olarak da duymuş olabilirsiniz. Aspartam nedir? Aspartam yani E951 nelerde var? Sağlıkla olan ilişkisi nedir? Hepsine cevap bulacağınız bir yazı olur umarım. Aspartam Nedir?…
Günümüzde doğal ve katkı maddesi içermeyen ürünlere gösterilen talebin artmasıyla birlikte laktik asit bakterileri ve bakteriyosinler potansiyel koruyucu olarak büyük önem kazanmıştır. Bunlardan biri olan nisin nedir ona bakalım. Nisin Nedir? Nisin doğal bir bakteriyosindir. Lactococcus lactis bakterisinin fermente edilmesiyle elde edilmektedir. Kimyasal sentez ürünü…