Kapatmak İçin ESC'ye Basın

0 356
1
Sümeyye YILDIZ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Bugün sizlere özellikle ekmek üretim firmalarında yapılan en önemli analizlerden olan yaş öz tayini nasıl yapılır onu anlatacağım. Öncelikle yaş öz (gluten) nedir bundan bahsedelim. Glutenin ve gliadin proteinleri hamurun yoğrulması sırasında katılan su sayesinde hidrate olarak ve çeşitli kimyasal bağlarla birleşerek elastik ve plastik…

2 4609
2
Selinay LAÇİNDAĞ
2 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Farklı yollarla gıdaları muhafaza etmek uzun zaman öncesine dayanmaktadır. Gıdaların saklanmasının bazı faydaları bulunmaktadır. Bunlar; gıdanın bulunmadığı mevsimde ve yörelerde tüketimini kolaylaştırmak, gıdanın raf ömrü uzatmak, insanlara kullanımda pratiklik sağlamaktır. Aynı zamanda kalite bozulmalarının süresini uzatmaya (bayatlamak gibi) yardımcı olur. Peki, en çok kullanılan gıda…

1 1028
1
Selinay LAÇİNDAĞ
1 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Bugün sizlere güzel bir konudan bahsedeceğim. Önceki yazılarımda ‘protein nedir, ne işe yarar’ gibi konulardan bahsetmiştim. Bu yazımda ise proteinin kalitesinden bahsetmek istiyorum. ‘Kaliteli protein mi olur?’ diye sorabilirsiniz. Tabii ki de olur. Mesela yumurtadan ve fasulyeden aldığımız proteinlerin kalitesi farklıdır. O zaman protein kalitesi…

0 202
3
Selinay LAÇİNDAĞ
3 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Bu yazımda sizlere son dönemde adından sıkça söz ettiren chia tohumundan bahsetmek istiyorum.  Chia tohumu nedir, chia tohumu besin değeri ve faydaları gibi konulara değineceğim. Hazırsanız chia tohumu nedir diyerek başlıyorum. Chia Tohumu Nedir? Chia, Salvia Hispanica bitkisinin koyu renkli tohumlarıdır. Tohumları küçük ve oval…

2 176
5
Selinay LAÇİNDAĞ
5 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Uzun zamandır yazmak istediğim bir konudan bahsedeceğim bugün. Konumuz: glutensiz unlar. Sağlıklı beslenmeye yönelimin artmasıyla birlikte market raflarında, sanal pazaryerlerinde hatta sosyal medyada glutensiz un çeşitleri artış gösterdi. Bende bu yazımda glutensiz unlar hangileri, glutensiz un seçerken neye dikkat etmeli gibi konulara değineceğim. İlk olarak…

0 485
3
Medine KARAAYTU
3 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Gaz kromatografisi, gıda analizlerinde kullanılan önemli yöntemlerden birisidir. Yüksek seçicilik ve çözünürlüğe sahip olması sayesinde güvenilir sonuçlar verir. Gelin gaz kromatografisi nedir bakalım. Gaz Kromatografisi Nedir? Gaz kromatografisi, sabit bir fazdan mobil faz olarak helyum gibi inert bir gaz geçirilmesiyle birlikte uçucu bileşiklerin adsorbsiyon ve…

0 254
2
Selinay LAÇİNDAĞ
2 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Buğday insan hayatında her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Hatta en çok tüketilen gıdalardan birisidir. Son yıllarda siyez buğdayı öne çıkan buğday türleri arasındadır. Bunun sebebi ise sağlıklı beslenme alışkanlığının yaygınlaşmasıdır. Bende bu konuya değinmek istedim. Siyez buğdayı nedir, bu buğdayı bu kadar önemli…

0 354
2
Yağmur AYÇİÇEK
2 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Bugün sıkça duyduğumuz rüşeymin ne olduğundan bahsedeceğim. Buğday ruşeymi nedir, besin değeri, buğay ruşeymi faydaları gibi konulara değineceğim. Haydi başlayalım.  Buğday Ruşeymi Nedir? Buğday tanesi normal olarak %14,5 kepek, %83 endosperm ve %2,5 embriyo (rüşeym) kısmından oluşmaktadır. Tanenin öğütülmesi sonucunda özel işlemlerle rüşeym buğdaydan ayrılmaktadır….

0 1057
3
Medine KARAAYTU
3 Ortalama Okuma Süresi (dk)

Fenolik bileşikler insan sağlığı üzerinde antidiyabetik, antienflamatuar, antialerjik, antimikrobiyal, antiviral ve antipatojenik etki gösterirler. Gelin hep birlikte insan sağlığı üzerinde oldukça yararlı etkileri bulunan fenolik bileşikler nedir, fenolik bileşikler nelerdir detaylı bir şekilde inceleyelim. Fenolik Bileşikler Nedir? Yapılarında bir fenol grubu bulunduran, bitkilerin sekonder metabolit olarak…