Bu yazımda sizlere bir çoğumuzun merak ettiği bir gıda katkı maddesinden bahedeceğim: Aspartam. Birçok yerde adını sıkça duyduğunuza eminim. Hatta E951 olarak da duymuş olabilirsiniz. Aspartam nedir? Aspartam yani E951 nelerde var? Sağlıkla olan ilişkisi nedir? Hepsine cevap bulacağınız bir yazı olur umarım.
Aspartam Nedir?
Gıdalarda kullanılan katkı maddeleri renklendiriciler, tatlandırıcılar, enzimler, stabilizatörler, jelleştiriciler, antioksidanlar, aroma arttırıcılar vb. sınıflara ayrılmıştır. Aspartam da ‘tatlandırıcılar’ sınıfına giren katkı maddesidir. Aspartam, doğal değil de yapay bir tatlandırıcıdır. Şekerden 180-200 kat daha tatlıdır ve kalorisi azdır.
Peki aspartam nelerde var?
Aspartam içeren ürünler dediğimizde gazlı içecekler, pudingler, sporcu içecekleri, sakızlar, meyveli yoğurtlar, soslar vb. ürünleri sayabiliriz. Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğinin belirlediği ürünlerde ve miktarlarda kullanım izni vardır. ADI (Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarı) 40 mg/kg dır. E951 kodlu gıda katkı maddesidir.
Aspartam zararlı mı?
Aspartamın kullanımı çok fazla tartışmalara neden olmuştur. FDA, Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumlar yıllarca araştırma yapmıştır ve zararlı olduğuna dair bir bulguya rastlamamıştır. Fakat kimi araştırmacılar tarafından da zararlı olduğu iddia edilmektedir. Beyin hasarlarına ve tümörlere neden olduğunu savunmaktadırlar. Karşıt görüşlerin mevcut olduğu bir katkı maddesidir.
Kısacası normal şeker kullanımının bile fazlasının vücuda iyi gelmediğini düşünürsek aspartam kullanılan ürünleri çok tercih etmemek gerekir. Ayrıca sürekli ve sık kullanımlar her türlü gıda maddesi için zarar oluşturabilme potansiyeline sahiptir. Ne demiş Paracelsus:
Her şey zehirdir ve zehirsiz bir şey yoktur. Bir şeyi zehir yapmayan tek şey dozudur.
Sitenize türk gıda kodeksi araması sonucunda geldim ama yumurta nın kodunu bulamadım. Çocuğumun yumurtaya karşı alerjisi var doktor 10 yaşına kadar kesinlikle yumurta ve içinde yumurta olan şeyler yedirmememizi söyledi. Sonuçta çocuk abur cubur istiyor. Bazı markalar a mail attım ve yumurta kullanılmayan ürünlerin listesini attı. Bazı firmalar ise geri dönüş yapmadı. Soruma gelecek olursam yumurtanın bir kodu var mı ürünlerde kullanıldığını anlamak için m şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Öncelikle geçmiş olsun. Direk olarak yumurtanın E kodu bulunmamaktadır. Etiket bilgilerine baktığınızda yumurta, yumurta akı( albumin), yumurta tozu gibi ifadeler kullanılır.
Ayrıca gıda maddelerinde yumurtadan ve yumurta proteinlerinden elde edilen katkılar, koruyucular kullanılmış olabilir. Aramanızı yumurtadan elde edilen katkılar, koruyucular diye yapabilirsiniz.
Mesela lizozim enzimi (E1105) yumurta beyazından elde edilir. Ayrıca yumurta proteini kullanılan ürünlerde sakıncalı olabilir. Ovalbumin,ovamucin,globulin,lizozim,ovamucoid,ovotransferrin,ovoglobulin yumurta proteinlerine örnek verilebilir.E kodları ile ilgili akıllı telefonlarda uygulamalar bulunmaktadır. Neyden elde edildiğini dair bir uygulama bulabilirseniz işinize yarayabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Kullanım alanı fazla olan bir tatlandırıcıdır. Fakat en çok kullanılan diye ayırmak doğru olmaz.