Hepimiz temiz bir ortamda yaşamayı ve daha güvenli gıdalar tüketmeyi isteriz. Günlük hayatımızda sağlığımızın iyileştirilmesi, korunması ve tekrar kazanılması için hepimizin hijyen ve sanitasyon kurallarına dikkat etmesi gerekir.
SANİTASYON: Sağlık ve temizlik anlamına gelir. Ortamdan hastalık yapan mikroorganizmaların arındırılması için gerekli işlemlerdir.
HİJYEN: Sağlıklı bir hayat sürmek bedenimizi, çevreyi temiz tutmak ve hastalıklardan korunmak için yapılması gereken önlemlerdir. Temizlik yapılmış bir yer tamamen ortamın hijyenik olduğu anlamına gelmez. Bizim bir ortama hijyenik diyebilmemiz için oradaki gözle görülmeyen insan sağlığına zarar veren mikroorganizmaların yok edilmesi gerekir. Kimyasal madde gibi etkenlerinde yok edilmesi gerekir.
Özellikle toplum sağlığı ile yakından ilgili olan turizm, hizmet, yiyecek-içecek gibi sektörde yer alan kişiler bunlara daha fazla dikkat etmelidirler. Dikkat edilmemesi sağlığımızı olumsuz yönde etkiler ve hastalanmamıza neden olur. İşletmeler de dikkat edilmesi gereken bazı sanitasyon kuralları;
- Üretim ve paketleme alanında çalışan kişilerin temiz önlük giymesi gerekir.
- Bulaşıcı hastalığı olan kişilerin yiyecek üretimi ve servisinde tedavi olmadan ve hijyen eğitimi almadan çalışmamalıdır.
- El temizliğine dikkat etmeli ve her aşamada çiğ yiyecekleri elledikten sonra, hapşırma, öksürme, ağız, saç elleme gibi davranışlardan sonra eller yıkanmalıdır. Eğer paketleme işlemi elle yapılıyorsa eldiven takılmalıdır.
- Çalışma tezgâhlarının üzerine oturma gibi uygunsuz davranışlardan kaçınılmalıdır.
- Mutfak girişlerinde ve tuvalet çıkışlarında bulunan antiseptikli paspaslar veya havuzlarda ayakkabı temizliği yapılmalıdır.
KAYNAK:
SOYER A., İşletme Sanitasyonu, Gıda Güvenliği
Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, 2018, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Hijyen ve Sanitasyon