B grubu vitaminleri, A vitamini, D vitamini, C vitamini gibi vitamin çeşitlerinden bahsederken sürekli kullandığımız iki terim vardır: suda çözünen vitamin ve yağda çözünen vitamin. Bu yazımda sizlere yağda çözünen vitaminlerden bahsetmek istiyorum. Özellikleri nelerdir? Hangi vitaminler yağda çözünür?
Yukarıda da bahsettiğim gibi vitaminler çözünürlüklerine göre ikiye ayrılır. Yağda çözünen vitamin dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen bahsedilen vitaminin yağ içerisinde çözünebildiğidir. Hidrofobik özellik gösterir. (Yani suyu sevmez.) Bu yüzden de genellikle vücut içerisinde yağ içeren hücrelerde depolanır. Depolanmaktan kastımız vücut içerisinde uzun süre kaldığını belirtmektir. Suda çözünen vitaminler gibi idrar ile dışarı atılmaz. Uzun süre kaldığı için de yağda çözünen vitaminlerin vücut içerisindeki eksiklikleri hemen belli olmaz. Vitamin eksikliğinden kaynaklanan belirtiler daha uzun vadede kendini gösterir.
Yağda çözünen vitaminler; A, D, E ve K vitaminleridir. Vücut içerisinde eksikliğinde ve fazlalığında bir takım sorunlar oluşur. Özellikle fazlalığında toksik etki gösterebilir. Önemli olan vücudumuza yeterli ve dengeli şekilde farklı gıdalardan farklı vitaminleri alabilmektir.
Kaynak1: Megep, Vitaminler ve Mineraller, Gıda Teknolojisi, Ankara, 2015.
Kaynak2: Applegate L., Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, Çev. Haydar Özpınar, İstanbul Tıp Kİtabevi, İstanbul, 2011.
Kaynak3: Bingöl G., Vitaminler Ve Enzimler, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları Ders Kitabı Serisi No: 46.