Sütte meydana gelen pıhtılaşmaya halk arasında ‘süt kesilmesi’ denir. Sıkça karşılaşılan bir durumdur. Peki, süt neden kesilir? Mikroorganizmalar desem yine mi onlar diyebilirsiniz. Evet, yine onlar. Haydi gelin süt kaynarken neden kesilir birlikte bakalım.
Bildiğiniz üzere her canlı gibi mikroorganizmalar da yaşamlarını devam ettirebilmek için besine ihtiyaç duyar. Süt de besin kaynakları açısından mikroorganizmalar için oldukça elverişli bir gıdadır. Tabiî ki de sadece besin kaynağı mikroorganizmaların gelişimleri ve çoğalmaları için yeterli değildir. Uygun sıcaklık, pH (asitlik) gibi faktörlere de ihtiyaç vardır. Süte birçok yerden mikroorganizma bulaşabilir. (Bu konuda detaylı bilgi için buradaki yazımı okuyabilirsiniz.) Süte bulaşan mikroorganizmalar uygun koşulları bulduğu zaman sütte bulunan süt şekerini (laktoz) besin olarak kullanırlar. Ve bu süreç sonucunda laktik asit ortaya çıkar. Bu durumda sütün asitliği artmış olur. Ve proteinler denatüre (yapısı bozulur) olmaya başlar. Pıhtılaşma gerçekleşir. Bizler de bu durumu ‘süt kesilmesi’ olarak adlandırırız.
Sütün kesilmesinde; sütün mikrobiyolojik yükü, sıcaklık, asitlik gibi faktörler etkilidir. Bu durumu önleyebilmek için öncelikle almış olduğumuz sütün mikrobiyolojik koşulları iyi olmalıdır. Ayrıca sütü aldıktan sonra evde depolarken de dikkat etmeli ve buzdolabında saklamalısınız.
‘Süt neden kesilir?’ sorusuna yanıt vermeye çalıştım. Merak ettiklerinizi yorumlarda sorabilirsiniz. Sağlıkla kalın.
Ayrıca süt ve yoğurt ile ilgili aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Merhaba ben sütü inekten sagıyorum direk kaynatiyorum kesiliyor neden acaba?
merhaba kaynatirken hızlı kaynatın kaynadiktan sonra yani fokur fokur diye ses cikardiktan sonra altını kısin birazda öyle pişsin kesilmez ama kaynatirken mutlaka hizli ateste pisirin