Tahılların hayatımızdaki yeri herkes tarafından bilinir. Temel gıda kaynaklarından biridir tahıllar. Hububat olarak da adlandırılır. Mısır, arpa, çavdar, buğday, yulaf, pirinç gibi hasat yoluyla elde edilen tohumların genel adıdır.

Tahılların özellikleri ve yararları bilinse de son zamanlarda daha sık karşımıza çıkmaya başlayan kelimeler vardır. ‘Çok tahıllı’, ‘Tam tahıllı’ gibi. İkisi de farklı kavramlar olmasına rağmen aradaki fark bilinmez. Ve bu yüzden de bir ürün alırken tam tahıllı almak isterken çok tahıllı almış olabiliriz. Bu yazıda sizlere bu kavramlar arasındaki farktan bahsetmek istiyorum.

Bir tahıl tanesi 3 tane bölümden oluşur. Endosperm, kepek ve ruşeym. Bu bölümlerin hepsinin farklı özellikleri ve yararları vardır. Bu konuda ayrıntılı bilgi için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz. Tam tahıl kavramı tahıl tanesinin tahılda bulunan bu 3 bölümünü birden içerdiğini gösterir. Çok tahıllı kavramı ise o ürünün içerisinde birden fazla çeşitte tahıl türü (buğday, yulaf vb.) olduğu anlamına gelir. Bir ürünün çok tahıllı olması o ürünün tam tahıl içerdiği anlamına gelmez. İçerisindeki tahıl çeşitliliği fazla olabilir fakat bunlar rafine tahıl da olabilir. Aldığınız ürünlerde etikette ya da ambalaj üzerinde bu kavramlar vardır. Bu tür karmaşaları gidermek ve ne tükettiğimizi bilmek adına etiket okuma alışkanlığı edinmemiz gerekir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle