Bugün sizlere mutfaklarımızdan, sofralarımızdan eksik olmayan bir gıdadan bahsetmek istiyorum: yumurta. Yumurtayı hemen hemen herkes sever. Ve faydalı olduğunu, sıkça tüketmek gerektiğini söyler. Peki, yumurtayı bu kadar önemli yapan şey nedir? Bunu biliyor musunuz?

Besleyici değeri yüksek olan bir gıdadır. Vücut için önemli olan besin öğelerini içerir. Bir yumurta yaklaşık olarak  %10 kabuk, %30 yumurta sarısı, %60 yumurta akından oluşur. Öncelikle yumurta iyi bir protein kaynağıdır. Dışarıdan gıdalarla alınması gereken esansiyel aminoasitleri içerir. Esansiyel aminoasitlerin hepsini içermesi ve miktarca da uygu olmasından dolayı tam protein olarak adlandırılır. Ve protein kalitesi de yüksek olduğundan anne sütü ve yumurta örnek protein olarak adlandırılır.  Yumurta akı protein yönünden daha zengindir. Sarısı ise yağ yönünden zengindir.

Vitamin ve mineral içeriği de zengindir. Yumurta sarısında ve beyazında farklı vitaminler, mineraller bulunur. Yumurtanın sarısında; riboflavin vitamini, A, D, E vitaminleri, demir, kalsiyum, çinko gibi mineraller daha çoktur. Akında ise; niasin vitamini, B12 vitamini, sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller daha çoktur. Yumurtada aynı zamanda beyin gelişimine büyük faydası olan kolin, resitin ve fosfolipitler bulunur.

Yumurtanın beyazı ile sarısını birlikte tüketmek daha faydalıdır. Bu şekilde tüketerek içeriğindeki tüm besin öğelerinden yararlanabiliriz. Ayrıca pişirme süresi de önemlidir. Uzun süre haşlanan yumurtalarda demir sülfür halkası oluşumu gözlenir. Bu durumda da yumurtanın sindirilebilirliği azalır.

 

Kaynak1: Çelebi, Ş., Karaca, H., Yumurtanın Besin Değeri, Kolesterol İçeriği ve Yumurtayı n-3 Yağ Asitleri Bakımından Zenginleştirmeye Yönelik Çalışmalar, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 37 (2), 257-265, 2006.

Kaynak2: Serpen, A., Yumurtanın Bilinmeyen Sırları ve Gerçekler, İzmir Veteriner Hekimler Odası Veteriner Halk Sağlığı Çalışma Grubu, Eylül, 2014.

Kaynak3: Yüccer M., Temizkan R., Caner C., Fonksiyonel Gıda Olarak Yumurta: Bileşenleri ve Fonksiyonel Özellikleri, Akademik Gıda, 2012, 10(4):70-76.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle