Bugün sizlere bahsetmek istediğim konu yazılarımda sürekli olarak tekrarladığım ‘yeterli ve dengeli beslenme’ kavramı. Bu kavramı sıkça duyduğunuza eminim. Peki, kaçımız bunu uyguluyoruz? Ya da anlatılmak istenileni tam olarak benimseyebiliyoruz? Yeterli ve dengeli beslenmek, buna uygun beslenme düzeni oluşturmak demek yağsız, tatsız, tuzsuz gıdalarla beslenmek, her şeye yasak getirmek değildir. Ee o zaman haydi gelin yeterli ve dengeli beslenme ne demektir bakalım.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Ne Demektir?
Beslenme, bizim temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Fakat amaç sadece açlığımızı bastırmak olmamalıdır. Çünkü beslenme şeklimiz sağlığımızı, gün içerisindeki enerjimizi, yaşam kalitemizi belirler.
Tüketmiş olduğumuz gıdalar içerisinde besin grupları yer alır. Bu besinler enerji sağlamada, büyüme ve gelişmede, vücudun korunmasında görev alır. Bu besin grupları 6 temel grupta toplanmıştır. Bunlar; karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Her birinin ayrı bir işlevi ve önemi vardır. Bu işlevlerden faydalanabilmek adına 6 besin grubunu içeren gıdalardan beslenme düzeni oluşturmak gereklidir.
Bir gıda besinlerin hepsini birden içermez. O yüzden gıda çeşitliliğini arttırarak farklı besinlerden yararlanabiliriz. Yeterli ve dengeli kavramındaki ‘dengeli’ kelimesi bunu ifade etmektedir. Kısacası besin grupları arasında denge oluşturabilmeliyiz. Her bir grup için günlük alım miktarı belirlenmiştir. Buna uygun olarak düzen oluşturabiliriz. ‘Yeterli’ kavramı ise miktarı ifade etmektedir. Yani vücudumuzun ihtiyacı olan kadarını tüketmeliyiz.
Yetersiz ve dengesiz bir beslenme düzeni sonucunda sağlık problemleri ortaya çıkar, büyüme ve gelişmede problemler gözlenir ve bunlar sonucunda yaşam kalitemiz olumsuz etkilenir. Bu düzeni bir zorunluluk olarak değil de yaşam şekli haline döndürdüğümüz zaman uygulamak daha basit gelecek. Tabii ki de arada fazla kaçırdıklarımız olacak. İnsanız doğal olarak. Önemli olan ondan sonraki gün ya da öğünde onu dengeleyebilmektir.
Umarım yeterli ve dengeli beslenmek ne demek sorusuna aradığınız cevabı bulabilmişsinizdir. Sonraki yazılarda görüşmek dileğiyle.
Sağlıcakla kalın.