Alerji ile benzer belirtiler gösteren gıda intoleransından bahsetmek istiyorum bugün sizlere. Benzerlik gösterseler de farklı iki durumdur. ‘Gıda intoleransı’ kelimesini duymamış olsanız da ‘laktoz intoleransı’ kelimesini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz aşağıda linki bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.
https://www.gidanotlari.com/laktoz-intoleransi-nedir/
Laktoz intoleransı, gıda intoleransının bir örneğidir. Tıpkı çölyak, fruktoz intoleransı ya da domatesteki histamine karşı gösterilen hassasiyet gibi. Bu örnekler eşliğinde gıda intoleransını tanımlamak gerekirse; gıdanın içerisinde bulunan herhangi bir bileşene ya da bir üründe bulunan katkı maddelerine karşı vücudun sindirim sisteminin gösterdiği bir tepkidir. Alerji ise bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir durumdur. Aralarındaki en önemli fark budur.
Gıda intoleransı ömür boyu sürmeyebilir. Bir zaman sonra vücut bunu tolere edebilir hale gelebilir. Buna geçici gıda intoleransı adı verilir. Kalıcı gıda intoleransı ise o gıdayı sindirebilmek için gerekli olan enzimin vücutta bulunmamasıdır. Her iki tür intoleransta da belirtilerin ortaya çıkması tüketilen gıdanın miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Her hastanın bir tahammül edebildiği miktar vardır. Belirtiler gıdayı tükettikten hemen sonra değil de belirli bir süre sonra ortaya çıkar. Gözlenen belirtiler; gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal, mide krampları, baş ağrısı, uyku bozukluğu, kas ve eklem ağrıları vs. olabilir. Bu belirtiler hemen ortaya çıkmadığı için de intoleransa neden olan gıdanın tespiti zordur. Tespit için bazı testler uygulanmaktadır. Eğer bu tür bir rahatsızlıktan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurunuz.
Kaynak1: Akoğlu A., Oruç M., Metabolik Gıda İntoleransları, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 2018, 22(2): 284-295.
Kaynak2: Bektaş A., Mutlu Bağırsak, Siyah Kuğu, Şubat, 2019.