Mikroorganizmaların kaynaklarından, gelişimlerinden ve çoğalmalarından bahsedip de cinslerinden ve türlerinden bahsetmemek olmazdı. Ayrı ayrı yazılarda bakteri, küf ve maya cinslerinden bahsedip özelliklerini yazmayı planlıyorum. Bugün ilk olarak bakterilerden Bacillus cinsi ile başlayalım.
Bacillaceae familyasına ait olan bir cins bakteridir Bacillus. Çubuk şeklinde ve aerobiktir. Sporlu bir bakteridir. Bu yüzden de yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Türlerinin çoğu mezofilik karakterlidir. Bu sebepten dolayı buzdolabı sıcaklığı ve üzerindeki sıcaklıklarda bulunan birçok gıdada bozulmaya sebep olabilir.
Bacillus bakterisinin iki türü patojendir. Bunlar;
- B.anthracis: şarbon etkeni olan bakteridir.
- B.cereus: gıda zehirlenmelerine neden olur.
Bacillus bakterisi toprakta yaygın olarak bulunur. Proteinleri parçalayarak kokuşmaya neden olurlar. Yukarıdaki patojen türlerinin yanı sıra en çok bilinen diğer türü ise B.subtilis’tir. Bu türü ekmekte rope hastalığına yani sünme olayına (liflenmeye) neden olur.
Bacillus bakterisi sporlu bir bakteri olduğu için yüksek ısıl işlem görmüş gıdalarda da bozulmaya neden olabilir.
Kaynak1: Akın N., Akın M., Gıda Mikrobiyolisine Giriş, Önemli Mikroorganizmlar ve Mikroorganizma Kaynakları, (Ed. Osman Erkmen) Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi, 2010, s.3-49.
Kaynak2: Pamukkale Üniversitesi Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları, 2012.