Bakteriler serisinden Salmonella cinsi bakteri ile devam edelim. Bu bakterinin isminin size tanıdık geldiğine eminim. ‘Özellikleri neymiş, hangi gıdalarda riski fazladır?’ Gelin hep birlikte bakalım.

Salmonella bakterisi Enterobacteriaceae familyasına ait bakteri cinsidir. Kısa çubuk şekilli, hareketli, gram negatif, fakültatif anaerobik, peritrik kamçılı bakteridir. Mezofilik karakterlidir. Optimum gelişme sıcaklığı 37°C’dir.

Salmonella’nın patojen türleri mevcuttur. Gıda kaynaklı hastalıkların temelini oluşturur. Bakterinin yaşam alanları kuşlar, çiftlik hayvanları, insan bağırsağıdır. En çok risk taşıyan gıdalar ise kırmızı ve beyaz et, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanan gıdalardır.

Bakterinin bulaşmış olduğu gıdalar uygun olmayan ısı şartlarında muhafaza edilmezse gelişimleri ve çoğalmaları artar. Bu gıdaların da tüketilmesiyle birlikte gıda zehirlenmesi ortaya çıkar. Bulaşmayı önlemek için el hijyenine dikkat etmeli, yiyeceklerin hazırlandığı ortamın temizliğine dikkat etmeli, çapraz kontaminasyon olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca Salmonella bakterisi ısıya duyarlıdır. Yani iyi bir pişirme ile öldürülebilir.

 

 

Kaynak1: Akın N., Akın M., Gıda Mikrobiyolisine Giriş, Önemli Mikroorganizmlar ve Mikroorganizma Kaynakları, (Ed. Osman Erkmen) Gıda Mikrobiyolojisi, Efil Yayınevi, 2010, s.3-49.

Kaynak2: Pamukkale Üniversitesi Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları, 2012.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle