Soğan salatalarımızın vazgeçilmezi olan sumak hakkında neler biliyoruz? Sadece lezzetlendirme amaçlı kullandığımız sumağa başka bir açıdan bakmış mıydık hiç? Gelin hep birlikte bakalım.
Sumak, Rhus coriaria türündeki bitkiden elde edilir. Bitki 1-3 metre boyutunda bir ağaçtır. Ülkemizde yabani ortamlarda yetişir. Meyveleri mercimek şeklinde ve mor-kırmızı renklidir. Meyvesinde tanen, malik asit, sitrik asit, tartarik asit bulunur. Bitkinin meyvesi uygun koşullarda kurutulur ve öğütülür. Böylece toz halinde kullandığımız sumak elde edilir. Ekşi ve buruk bir lezzeti vardır. C vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor minerallerini içerir.
Et ürünlerinde (özellikler kebaplarda), salatalarda ve bazı yöresel gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Öğütülmemiş hali çay olarak da hazırlanabilir. Sumağın dayanıklılığını arttırmak için öğütülmüş haldeki sumaklara tuz ilave yapılabilmektedir. (Sumakta bulunan suyun oranının yüksek olması bozulma etmenidir.) Tuz katılmış halinin tüketilirken dikkat edilmesi gerekir. Tansiyon problemlerine neden olabilir.
Sumak hakkında yapılan çok fazla araştırma bulunmamakla birlikte bazı etkileri kanıtlanmış etkileri bulunmaktadır. Diyabete faydalıdır. Antioksidan etkisi bulunur. Antimikrobiyal ve antifungal özellikleri de kanıtlanmıştır.
Kaynak1: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.
Kaynak2: Ünder D., Saltan F.Z., Sumak ve Önemli Biyolojik Etkileri, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., 2019, 34(1): 51-60.
Kaynak3: Başoğlu F., Cemeroğlu B., Sumağın Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma, Gıda, 1984, 3(9): 167-172.