Çok farklı şekillerde tüketilebilen özellikle de kahvaltı sofralarından eksik olmayan bir gıdadır bal. Bal almaya kalktığınızda birçok terim ile karşılaşabilirsiniz. Süzme bal, petekli bal, pres balı gibi. Bu yazımda sizlere balın pazara sunuş şekillerinden bahsetmek istiyorum. Daha önce de balın kaynağına göre sınıflandırılmasından bahsetmiştik. İlgili yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.gidanotlari.com/cicek-bali-ile-cam-bali-arasindaki-fark-nedir/
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre;
Petekli bal diye adlandırdığımız bal, kuluçka amaçlı kullanılmamış olan saf balmumundan hazırlanmış temel peteklerin veya arılar tarafından yapılmış peteklerin gözlerinde depolanmış ve tamamı veya büyük bölümü sırlanmış olarak satışa sunulur. Arılar tarafından peteği ile beraber üretilen baldır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise petek gözlerinin üzerinde sır tabakasının olmasıdır.
Süzme bal olarak bilinen bal ise, petekli balın üzerindeki sır tabakasının alınarak santrifüj yoluyla elde edilen baldır. Bal alırken en çok karşılaştığımız şekli süzme baldır.
Petekli süzme bal, süzme bal içerisinde petekli bal parçaları bulunan baldır.
Sızma bal, sırları alınmış yavrusuz peteklerden sızdırılarak elde edilen baldır.
Pres bal, yavrusuz peteklerin doğrudan veya 45°C’yi aşmamak üzere ısıtılarak preslenmesi ile elde edilen baldır.
Filtre edilmiş bal, yabancı organik veya inorganik maddelerin filtrasyon yolu ile uzaklaştırılması sırasında polen içeriği önemli ölçüde azalmış baldır.
Süzme bal, sızma bal, filtre edilmiş bal, pres balının görünüşleri aynıdır. Fark elde edilme yöntemlerinden kaynaklanır. Sizlere tavsiyem hangi türünü tüketirseniz tüketin güvenli yerlerden alın balı.
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği