Uzun zamandır katkı maddelerinden bahsetmemiştik. Bugünkü yazımızda renklendirici olarak kullanılan amarant isimli gıda katkı maddesinden bahsetmek istiyorum.
Yapay renklendiriciler arasında yer alır. Kısaca yapay renklendiriciler, doğada bulunmayan ancak kimyasal yolla elde edilen renk maddeleridir. Amarant yani E123, kullanıldığı ürüne kırmızı renk verir. C20H11N2Na3O10S3 kimyasal formülüne sahiptir. Toz ya da granül halde bulunabilir. Ayrıca suda çözünme özelliği vardır. Sentetik azo boyası olarak da bilinir.
Gıdalarda kullanım alanı geniştir. Örneğin kek, meyve tatlı dolgular, jöleler, alkollü içecekler vb. yiyeceklerde mevzuatın izin verdiği şekilde kullanılmaktadır. ADI (günlük alım miktarı) 0,5 mg/kg’dır. Kullanım alanı geniş olduğu için beslenme düzenimiz daha çok hazır gıdalardan oluşuyorsa bu sınırı aşmak mümkündür. Astım, çocuklarda hiperaktivite gibi rahatsızlıklara yol açtığı gözlenmiştir. Ayrıca birçok ülkede kullanımı yasaktır. (Avusturya, Amerika, Rusya,..)
Gıda sektörü dışında ilaç, kozmetik, temizlik ürünleri, oyun hamuru gibi sektörlerde de kullanımı vardır.
Kaynak1: Uysal V., Demirağ K., Renklendiriciler, Gıda Katkı Maddeleri (Ed. Tomris ALTUĞ), Sidas Medya, İzmir, 2009, s.169-191.
Kaynak2: gimdes.org
Kaynak3: Sezgin A., Ayyıldız S., Çocukların Tükettiği Atıştırmalık Gıdalarda Kullanılan Renklendiricilere İlişkin Bir Araştırma, Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 2019, Cilt 11, Sayı 18.
Kaynak4: Çalışır Z., Çalışkan D., Gıda Katkı Maddeleri ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Ankara Ecz. Fak. Dergisi, 2003, 32(3):206-207.