Bugün sizlere kendimizin de bir süredir uğraştığı bir konu olan bebeklerdeki inek sütü alerjisinden bahsetmek istiyorum. Asıl değinmek istediğim nokta emziren annelerin bu süreçte tükettiği gıdalar.
İnek sütü alerjisi bebeklik ve çocukluk döneminde en sık görülen alerji türlerinden biridir. Peki, nedir inek sütü alerjisi? Kısaca değinecek olursam, inek sütü içerisinde bulunan proteinlere karşı vücudun normalin dışında bir tepki/reaksiyon göstermesidir. Alerjinin belirtileri konusuna değinmek istemiyorum. Her bebek farklıdır o yüzden bu konuda uzman olan doktorlara danışmanızı tavsiye ederim. Bizim teşhis konma sürecimizi merak ederseniz özelden, mailden yazabilirsiniz.
Alerji teşhisi konulduktan sonra dikkat edilmesi gereken bir süreç başlıyor. Süt ve süt ürünleri eliminasyon diyetine başlanması gerekiyor. Anne sütü alan bir bebekte inek sütü alerjisi söz konusu ise annenin de süt ve süt ürünleri diyeti uygulaması gerekiyor. Formül mama ile beslenen bir bebek ise özel alerjik mamalar mevcut doktor tavsiyesi ile uygun mamaya başlanıyor. Bebeklik döneminden sonraki dönemde de alerji devam eden çocuklarda da süt ve süt ürünü diyeti uygulanıyor.
Gelelim asıl meseleye. Emziren anne bu süreçte hangi gıdaları yememeli? ‘Ne var canım bunda bir süre süt, peynir, yoğurt tüketmeyin’ diyenler olabilir. Mesele sadece süt, peynir, yoğurt tüketip tüketmemek değil. Bunların ve türevlerinin olduğu hiçbir gıdayı ya da ürünü tüketmemek gerekiyor. Hal böyle olunca günlük beslenmeden birçok gıdayı/ürünü çıkarmak gerekiyor. Bugün marketten alınan birçok üründe süt ürünü mevcut. Pastane ürünlerinde ise margarin, tereyağı kullanımı mevcut.
Hazır alınan gıdalarda mutlaka içerik incelenmelidir. İçerik kısmında süt, süt tozu, peyniraltı suyu, peyniraltı suyu tozu, peynir, dondurma, krema, yoğurt, süzme yoğurt, tereyağı, margarin, kazein, laktalbumin, laktoglobulin, whey, kazeinat gibi terimler bulunan ürünler tüketilmemelidir. Dışarıda yemek yerken yemeklerin içerikleri hakkında bilgi istemek gerekir. Bolca dikkat isteyen bir süreç.
Belirli bir dönemden sonra doktorun tavsiyesi ile diyette bazı süt ürünleri denemeleri yapılarak alerjik reaksiyon olup olmadığı gözlenir. Alerjinin geçme zamanı bebekten bebeğe/çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir.
Beslenmemizi söz konusu diyete uygun olarak düzenlemeli ve geçici bir süreç olduğunu unutmamalıyız. Herkese sağlıklı günler..
Kaynak1: Günaydın N.C., İnek sütü Alerjisine Güncel Yaklaşım, Namık Kemal Tıp Dergisi 2019; 7(2): 146 – 155.
Kaynak2: Özçeker D., Tamay Z., Çocuklarda İnek Sütü Alerjisine Yaklaşım, FNG & Bilim Tıp Dergisi 2015;1(2):108-114.
Kaynak3: Koca T., Akçam M., İnek Sütü Protein Alerjisi, Dicle Tıp Dergisi, 2015; 42 (2): 268-273.
Çok yararlı bilgilendirme olmuş, aynen basite almadan dikkatli bir şekilde diyet yapmak gerekiyor. Zorlu bir süreç süt alerjisi diyeti.
Yorumunuz için teşekkür ederiz 🙂