Kurutarak muhafaza yöntemini yazdıktan sonra sosyal medyadan en çok şu sorular geldi: Evde meyve kurutma nasıl yapılabilir? Evde sebze kurusu nasıl yapılır?
Bende evde meyve sebze kurutma konusuyla ilgili bir yazı hazırlamaya karar verdim. Bana sorulan sorular üzerinden ilerlemek istiyorum. Bu şekilde gelen soruları da yanıtsız bırakmamış olurum.
Evde Meyve-Sebze Kurutma Konusunda Merak Edilenler
Evde meyve kurutma işlemi yapabilir miyiz?
Tabiki de yapabilirsiniz. Ev ortamında kullanabileceğiniz gıda kurutma makineleri vardır. Bunlarla çeşitli meyve sebzeleri kurutabilirsiniz. Hatta aynı anda farklı raflarda farklı meyve sebzeler kurutabilirsiniz.
Evde fırın kullanarak da bu işlemi yapabilirsiniz. Fırın kullanırken hava sirkülasyonu olması için kapağını biraz açık bırakmalısınız. Ve pişmemesi için dikkat etmelisiniz.
Ayrıca güneşte kurutma yöntemi de ev ortamında uygulanabilir. Meyve veya sebzeleri tek katman halinde bir tepsiye dizmek ve güneşli bir ortama bırakmak yeterli.
Evde kurutma işlemine başlamadan önce ne gibi hazırlıklar yapmalıyım?
İlk önce kurutmayı düşündüğünüz meyve ya da sebzeyi yıkayın, çekirdekleri varsa ayırın. Aynı şekilde sapları varsa ayırın. Sonra eşit ve ince dilimler şeklinde kesin. Daha kalın olan kısımlar daha geç kurur. Ardından kurutacak olduğunuz tepsiye dizin. Üst üste gelmemesine dikkat edin. Sonra güneşe, kurutma fırınına veya normal fırına koyarak kurutma işlemine başlayın.
Bir de meyvelerde renk koyulaşmasını önlemek, mikroorganizma gelişimini engellemek için askorbik asit ile ön işlemden geçirebilirsiniz. Askorbik asit marketlerde satılıyor genelde. Limon kullanarak da aynı etkiyi elde edebilirsiniz.
Sebzeleri ya da çekirdekli olan bazı meyveleri (erik, kiraz gibi) haşlama işlemine tabi tutabilirsiniz. Haşlama işleminden hemen sonra soğuk suya koymak gerekir. Koymaktan kasıt daldırıp çıkarmaktır. Sonra bir havlu ile ıslaklığını alıp diğer işlemlere öyle devam edin.
Fırında meyve kurutma yaparken hangi sıcaklıkta yapmalıyım?
Araştırdığım kaynaklar 60 ˚C sıcaklığın uygun olduğunu söylüyor. Daha fazla sıcaklık uygulandığında gıdanın pişmesi söz konusu. Kendim fırında denemedim fakat deneyenler hangi sıcaklıkta yaptıklarını yorumlara yazarsa herkes faydalanmış olur.
Kendiniz evde meyve sebze kurutma yaptınız mı?
Kendi evimde yapmadım fakat annem balkonda üzüm kurutuyor. Evet yanlış okumadınız. Kendisi balkonda kurutuyor. Apartman dairesinde oturunca açık alan bulmak biraz zor oluyor. Birinci katta oturduğu için çatı da çok yüksek kalıyor. Güneş alan kapalı bir balkonu var. Balkon camlarında sineklik olması da bize avantaj sağlıyor. Ön hazırlığını yaptıktan sonra balkonda yerden yüksekte bir alana (divanın üzerine) tepsilerini diziyor. Ve kurumasını bekliyor. Arada bir ters düz yapıyor. Tepsilerin yerini değiştiriyor. Süre olarak biraz uzun sürüyor tabi.
Evde meyve sebze kurutma ile ilgili sizlerden gelen soruları cevapladım. Umarım faydalı olmuştur. Bu sorular dışındaki sorularınızı da yorumlarda sorabilirsiniz.
Kurutarak muhafaza etmenin amacı, yapılışı gibi konularda daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz ‘Gıdaları Kurutarak Muhafaza Etme’ yazımı okuyabilirsiniz.
Kaynaklar:
Bilişli A., Gıda Teknolojisi, Sidas Medya, 2015.
Gordon W., Breyer M., Bond A., Doğru Gıda (Çev. Elif Nihan Akbaş), Hürriyet Kitap, İstanbul, Nisan, 2018.