Geçen gün bana sorulan bir soru üzerine Gıda Mühendisliği hakkında yazı yazmak istedim. Soru şuydu: ‘Gıda Mühendisi olmaktan mutlu musun? İşini seviyor musun?’. Bu soru daha önceleri çokça sorulan soruları da aklıma getirdi: ‘Gıda Mühendisi ne iş yapar? Gıda mühendisi hangi alanlarda çalışır?’. Ve hepsini toparlayıp bir yazı hazırlasam fena olmaz diye düşündüm.

Gıda Mühendisi olmaktan mutlu muyum? Yaptığım işi seviyor muyum?

İlk olarak bu soruların cevabı ile başlamak istiyorum. Bu soru bana bölümde okurken sorulsa muhtemelen cevabım ‘hayır’ olurdu. Burada şunu belirtmek istiyorum, bu tamamen kişisel bir düşünce. Yani bölüm kötü, okuması sıkıcı gibi algılanmasın. Gıda Mühendisliği isteyerek tercih ettiğim bir bölüm değildi. Sanırım bölümde okurken sahip olduğum olumsuz düşüncelerin en büyük sebebi bu. Fakat çalışmaya başladıktan sonra işler değişti.

Çalışma hayatıma başlamadan önce tüm yeni mezunlar gibi korkularım vardı. ‘Başarabilecek miyim? İş bulabilir miyim? Ya iş bulamazsam.’ vs. gibi. İş konusunda biraz şanslıydım sanırım. Çünkü bulunduğum bölge süt ürünleri üretimi (fabrika, mandıra, süt toplama merkezleri vs.) açısından zengin bir bölge. İlk iş yerimde çok acemilik yaşadım. Hatta işe başladım ve başladığım ilk hafta büyük bir market zincirinin denetimi vardı. Yeni mezun bir mühendis için – hele ki o konuda tecrübesi hiç olmayan bir mühendis için- bu denetim sıkıntılı olabilirdi. Fakat bunu kendim için bir fırsat olarak görüp çok çalıştım. Şu an düşününce o bir haftada peynir üretiminde kalite -hayatında hiç kalite formu bile görmemiş bir mühendis olarak- adına çok şey öğrendim.  Üretim olarak ise temel şeyleri kafamda oturtabildim sadece. O firmada çalıştığım süre boyunca üretim konusunda pek aktif olamadım.

Sonrasında daha merkezi bir yerde daha küçük bir işletmede çalışmaya başladım. Aynı şekilde bu firmada peynir üretimi yapan bir firmaydı. Yanılmıyorsam orada da çalışmaya başladığım ilk ay denetime girmiştim. Çalışma süresi boyunca burada kalite anlamında daha rahattım. Üretime ağırlık verdim. Kendimi geliştirebilmek adına her aşamasında yer aldım. Sürekli bir koşuşturma içerisindeydim. Ve bu hoşuma gidiyordu. Evet yorgunluk oluyordu fakat gün sonunda ürünler açığa çıktıkça, onları denedikçe mutlu oluyordum. Koşuşturma hali, problemlerle baş etme, çözüm üretme vs. gibi işlerle uğraşmayı seviyordum.

Sorunun cevabı biraz uzun oldu farkındayım. Ama yaşadığım süreci anlatmadan da direk ‘evet seviyorum’ demek istemedim. Okurken değil ama çalışmaya başladığımda mesleğimi sevdim.

Gıda Mühendisi Ne iş Yapar?

İkinci olarak bahsetmek istediğim konu mesleğin tanımıdır. Yani ne iş yaptığımızı anlatacağım. Aslında bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı yazmıştım. Okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıda bu konudan kısaca bahsedeceğim. Bir gıda mühendisi gıdanın ham madde halinden tüketicinin önüne gelene kadar ki aşamalarından sorumludur. Güvenilir bir gıda üretiminin sağlanması için gerekli aşamaları belirler, uygular, raporlarını tutar, denetler.

Gıda Mühendisi Çalışma Alanları?

Üçüncü olarak bahsedeceğim konu da çalışma alanları. Gıda sektörü çok geniş bir sektördür. Dolayısıyla çalışma alanları da o kadar çeşitlidir. Gıda üretim, satış, kalite, laboratuvar, kamu, Ar-Ge, hazır yemek gibi çeşitli alanlarda çalışma olanakları bulabilirsiniz. Her sektör kendi içerisinde bir derya denizdir diyebilirim.

Sonuç olarak;

Hangi çalışma alanını seçerseniz seçin kendinizi geliştirip yenilemelisiniz. Gıda sektörü sürekli bir gelişim içerisindedir. Yeni gelişmelerin gerisinde kalmamak kendinizi güncel tutmalısınız. Sanırım önemli noktalardan biri de çalıştığınız bölümü sevmenizdir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle