Kuruyemişlerin beslenmemizde yeri büyüktür. Kimi çiğ tüketmeyi severken kimi de kavrulmuş tüketmeyi sever. Peki bu iki seçenek arasında ne gibi farklar vardır? Bu yazımda sizlere çiğ ve kavrulmuş kuruyemiş arasındaki farklar neler ondan bahsedeceğim.

Öncelikle kuruyemişlerde kavurma işleminin neden yapıldığına değinmek istiyorum. Kavurma işlemi genellikle aroma vermek ve gevrekliği arttırmak için yapılır. Kuru kavurma ve yağlı kavurma olmak üzere 2 şekilde yapılabilir. Kısaca kuru kavurmada yağ kullanımı yok iken yağlı kavurmada yağ kullanımı var diyebiliriz. Kavurma işlemiyle birlikte kuruyemişlerde birtakım değişiklikler meydana gelir. Kavurma işlemiyle kuruyemişin;

  • Rengi değişir.
  • Nem oranı azalır.
  • Nem kaybı olduğu için daha hafif olur.
  • Dokusu değişir.

Ortaya çıkan bu değişiklikler ‘kavrulmuş kuruyemiş zararlı mı’ sorusunu beraberinde getiriyor.

Çiğ ve Kavrulmuş Kuruyemiş Arasındaki Farklar

  1. Kuruyemişe uygulanan kavurma işlemiyle -kavurmanın parametrelerine bağlı olarak- bazı vitaminler ve antioksidanlarda kayıplar meydana gelir. Bu nedenle çiğ kuru yemişte antioksidan miktarı daha yüksektir.
  2. Kavurma yüksek sıcaklık ve sürede yapılırsa akrilamid oluşum riski vardır. Akrilamid, kanserojen etkiye sahip olan bileşiklerdir. (Bakınız: Akrilamid Nedir?)
  3. Aynı şekilde yüksek sıcaklık ve sürede yapılan kavurma işlemi sağlıklı yağlara zarar verebilir.
  4. Birçok kuruyemiş kavurma işleminden sonra tuzlanmaktadır. Bu durum tansiyon gibi sağlık problemleri olan kişiler için risk oluşturur.
  5. Öte yandan çiğ olan kuruyemişler de zararlı bakteri içerebilir. Kavurma işlemi uygulandığında bu olası bulaşmanın önüne geçmek mümkündür.

Bahsetmiş olduğum farklar kuruyemiş tercihinizi yapmanıza yardımcı olacaktır. Her ikisinin de eksi yönlerinin olması gözünüzü korkutmasın. Kuruyemişler birçok besin ve antioksidan içerir. Sağlıklı yağlar, lif ve protein açısından zengindir. Bu nedenle dengeli ve ölçülü bir şekilde artı ve eksilerini gözeterek kuruyemiş çeşitlerini beslenmenize dahil edin.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle