Balık eti, beslenmemizde önemli bir yere sahip olan besin değerince zengin bir su ürünüdür. Bileşenleri su, protein ve yağdan oluşur. Karbonhidrat oranı yok denecek kadar azdır. Kümes hayvanlarının eti ve kırmızı ete oranla balık etinde kolajen daha az miktarda bulunur. Su oranı yüksektir. Beyaz etli balıklar %70-85, kırmızı etli balıklar ise %70-75 aralığında su içeriğine sahiptir. Balık ne kadar yağlıysa su oranı da o kadar düşüktür. Balığın yaşına, cinsiyetine, suyun tuz oranına ve beslenme durumuna göre yağlılık oranı değişir. Ayrıca ne kadar yaşlıysa yağ oranı da o kadar yüksektir. Diğer etlerle karşılaştırıldığında yağ oranı daha düşük olarak kabul edilir. %0-5 aralığında yağsız, %5-10 aralığında yağlı, %10 ve üstü yağ içeriğine sahip balıklar ise çok yağlı balık grubuna girer. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.

Balık eti, B grubu vitaminleri ve A ve D vitaminlerini içerir. Aynı zamanda vücudumuzun mineral ihtiyacını karşılamada önemli bir role sahiptir. Ayrıca %1-2 oranında mineral maddeler bulunur. Potasyum, fosfor, demir, magnezyum ve çinko miktarı fazladır. Tuzlu su balıklarında iyot ve selenyum miktarı yüksektir. Haftada 2 kez balık tüketimi günlük iyot ihtiyacını karşılar.

Balığın protein içeriği, et, yumurta ve süt ile eşdeğerdir. Yaklaşık %14-24 aralığında protein içerir. Vücudumuz için gerekli tüm aminoasitleri içerir.

Balığın İnsan Sağlığına Etkileri

  • Hamilelerin ve emziren kadınların, çocukların ve kalp damar hastalarının güvenle tüketebileceği bir et türüdür.
  • Sindirim güçlüğü geçirenler için önemli bir besin kaynağıdır. Çünkü kıkırdak ve sinir içermezler. Bu sebeple sindirimleri kolaydır.
  • Diğer besinlerde bulunmayan sadece deniz ürünlerinde bulunan önemli yağ asitlerinden EPA ve DHA içerir. Vücudumuz için önemli biyokimyasal ve fizyolojik değişiklikleri sağlar.
  • Migren, eklem romatizması, kanser türler, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol ve bazı alerjilere karşı vücudumuzu koruduğu bazı araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
  • Düzenli bir şekilde balık tüketen insanların kalp hastalıkları nedeniyle ölüm oranlarında azalma olduğu kanıtlanmıştır.

KAYNAKLAR

https://www.esk.gov.tr/tr/11006/Balik-Hakkinda-Bilinmesi-Gerekenler

Turan H., Kaya Y., Sönmez G., 2006. Balık Etinin Besin Değeri ve İnsan Sağlığındaki Yeri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 23- Ek (1/3): 505-508

MEB. Et ve Et Ürünleri Analizi. Gıda Teknolojisi. Ankara, 2013.

.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle