Patojen mikroorganizma bulaşan gıdaların gıda zehirlenmesine neden olabileceğinden önceki yazılarda bahsettim. Bazı gıdaların daha fazla risk taşıdığını biliyor muydunuz? Şimdi birlikte gıda zehirlenmesine neden olabilecek gıdalar listesine bakalım.
Zehirlenmeler hakkında daha fazla bilgi almak için önceden hazırlamış olduğum şu iki yazıya göz atabilirsiniz.
Zehirlenmeye Neden Olabilecek Gıdalar
Yumurta
Yumurtadan bahsettiğimizde aklınıza Salmonella bakterisi gelmeli. Özellikle çiğ yumurta Salmonella barındırma açısından risklidir. Bu yüzden çiğ yumurta içeren tariflerden kaçının. Kabukta bulunan patojenler yumurtanın içine doğru ilerleyebileceğinden çatlamış olan yumurtaların tüketiminden de kaçınmalıyız.
Çiğ Süt ve Süt Ürünleri
Bu tip ürünlerin Brucella, Campylobacter, Listeria, Salmonella gibi patojen mikroorganizmalar barındırma ihtimali yüksektir. Bu yüzden çiğ süt pastörize edilmelidir. Bu noktada herkesin aklına pastörize edilen sütlerin zararlı olduğu, içerisinde yararlı mikroorganizmaların bulunmadığı, besin öğelerinde yalanan kayıplar vs. geliyor. Konuyla ilgili Instagram’da paylaştığım çiğ süt, pastörize süt, UHT süt de yaşanan besin kayıplarını anlatan bir tablo paylaşmıştım. O tabloyu detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Kümes Hayvanları
Tavuk, hindi, ördek gibi az pişmiş olan kümes hayvanları da yüksek risk taşıyan gıdalar arasındadır. Bu gıdalar Campylobacter, Salmonella, Clostridium Perfringens, Yersinia gibi patojen mikroorganizma barındırabilirler. Bu yüzden tavuk, hindi, ördek gibi ürünleri güvenli bir iç sıcaklığa ulaşana kadar pişirmek gerekir. Bunu bir termometre yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Pişirme işleminden sonra da kalan yiyecekleri hızla soğutmalı ve buzdolabına koymalısınız. Ayrıca bu tip ürünleri pişirmeden önce yıkamaktan kaçınmalısınız.
Meyve ve Sebzeler
Meyve ve sebzeleri çiğ tüketmenin önemini artık hepimiz biliyoruz. Yarar sağlamak adına zarara uğramamaya dikkat edin. Çiğ olan meyve ve sebzeler Listeria, E.coli gibi patojenleri barındırma açısından risk taşıyan gıdalardır. Bu yüzden bu grupta yer alan gıdaları iyice temizlemeden çiğ olarak tüketmeyin. Birçok insan özellikle kabuklu meyvelerde yıkama işlemini pek de önemsemiyor. Kabuğunu soyarken kabuktan meyvenin içine doğru kontaminasyon olabilir. Bu yüzden meyve ve sebzelerde yıkama önemli bir husustur.
Un
Bunu görmeyi beklemiyordunuz değil mi? Un, E.coli barındırma ihtimali olan gıdalar arasındadır. Bu yüzden un ile yapılan yiyecekler pişmiş olmalıdır. Kısacası çiğ hamur yemeyin. Un ve çiğ hamur ile temas ettikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. Özellikle de çocuklarınıza çiğ hamurdan, un içeren pişmemiş karışımlardan tattırmayın. Bu şekildeki ürünlerden oyun hamuru hazırlamayın.
Filizli Gıdalar
Bu tip ürünlerin (soya filizi, maş fasulyesi vb.) yetişmesi için gerekli olan sıcaklık ve nem koşulları patojen mikroorganizmaların gelişmesi için ideal ortamlardır. Bu yüzden pişirerek tüketmek zehirlenme riskini azaltır.
Çiğ Kabuklu Deniz Ürünleri
Bu ürün grubu çeşitli bakterileri ve virüsleri barındırabilir. Bunları çiğ olarak tüketmek gıda zehirlenmesi riskini arttırır. Pişmiş olarak tercih etmenizde fayda vardır.
Belirli gıdalardaki gıda zehirlenmesi risklerinden kısaca bahsettim. Gıda zehirlenmesi riski sadece buradaki gıdalar ile sınırlı değildir. Buradaki gıdalar yüksek risk taşıyan gıdalardır. Patojen mikroorganizmalar tarafından kontamine olmuş her gıda zehirlenmeye neden olabilir. Bazı önlemler alarak gıda zehirlenmesi riskini azaltabiliriz.
Kaynak