Kanatlı etler içerisinde yer alan tavuk eti, kırmızı etten sonra en çok tüketilen et ürünüdür. Aynı zamanda kanatlı et ürünleri tüketiminin %90’ını oluşturur. Bazı uzmanlara göre beslenmede protein tüketiminin en az %40’ı hayvansal kaynaklı olması gerekir. Tavuk etinin protein bakımından zengin olması, kişilerin protein oranını karşılamasında önemli rol oynar. Aynı zamanda kırmızı ete göre daha uygun fiyatta olması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Sıklıkla tüketilen tavuk etinin 2021 yılındaki üretim miktarına baktığımızda ise; TÜİK verilerine göre ülkemizde 2.245.770 ton tavuk eti üretilmiştir. Üretilen tavuk etlerinin 494.906 tonu ihraç edilmiştir. Kişi başına ise 20,68 kg tavuk eti düşmektedir. Şimdi de tavuk etinin faydaları, tavuk eti besin değeri gibi konulara bir göz atalım.

Tavuk Etinin Besin Değeri

Tavuk eti beyaz bir ettir. Enerji değeri 1260 Kcal/g olup %20,1 oranında protein içerir. Yağ içeriği ise hayvanın cinsiyetine, yaşına, yaşadığı yere ve ırkına göre değişmekle beraber ortalama %4,7’dir. Kırmızı ete göre daha yüksek oranda oleik ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitleri içerir. Ayrıca doymuş yağ asitleri içeriği daha düşüktür. Esansiyel aminoasitler içerir.

Diğer etlere kıyasla demir ve karbonhidrat içeriği düşüktür. Magnezyum, kalsiyum, selenyum, fosfor ve manganez mineralleri bakımından sığır ve koyun etine göre yüksek olup çinko içeriği düşüktür. Bununla birlikte retinol, B12, niasin ve tiamin ve alfa-tokoferol vitaminleri bakımından zengindir. Aynı zamanda ince liflidir. Bu sebeple kolay sindirilebilir özelliktedir.

tavuk eti kaç kalori

Tavuk Etinin Sağlığa Etkileri

Tavuk eti, yüksek biyolojik değerlere sahip olmasından dolayı diyet listelerinde yer almaktadır. Sağlık açısından baktığımızda yapılan araştırmalar şu şekildedir:

  • Çoklu doymamış yağ asitleri içermesinden dolayı total ve LDL kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Ayrıca trombosit birikimini önlemeye yarar. Bütün bunlara bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarını engeller.
  • Glisemik kontrolü iyileştirir. Ayrıca diyabet ve gebelik sebebiyle ortaya çıkan şeker hastalığı riskini düşürür.
  • Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaktadır.

Tavuk etiyle ilgili yukarıda bahsettiklerimin yanı sıra günümüzde sıklıkla tartışma konusu olan tavukların çabuk büyümesi için hormon kullanılıyor mu? Antibiyotik kullanımı ve tavuk etinde GDO konusundan bahsedeceğim. Yapılan birtakım araştırmalar neticesinde tavuklara uygulanan hormonların uygulanabilir olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan denetimler sonucu ülkemizde yetiştirilen tavuklarda hormon kullanımına rastlanmamıştır. Antibiyotik kullanımında ise veteriner hekimin yazdığı ölçüde sadece hastalıklı durumlarda uygulandığı bildirilmektedir. Antibiyotik uygulanan tavukların ilaç arınma süresine dikkat edilmesi önemlidir. Aynı zamanda üretimde kullanılan tavukların genetiği değiştirilmiş hayvanlar olmadığı belirtilmiştir. Yapılan denetimlere göre hayvanlarda GDO’lu DNA ve protein tespiti rapor edilmemiştir.

Kaynakça

https://www.tarimorman.gov.tr

https://data.tuik.gov.tr

Kara M.A., Tekeli A., Mikail N., 2020. Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 7(3): 327-336.

Yerlikaya S., Özkaya N., 2020. Tavuk Eti ve İşlenmiş Bazı Tavuk Eti Ürünleri. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle