Güzel bir konu ile ‘Merak Edilenler’ serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Baharatlar konusunda en çok merak edilen şu soruları: ‘baharatlarda taklit ve tağşiş nasıl yapılır, baharatlar neden böceklenir, baharatlarda aflatoksin nedir, baharatlar nasıl saklanır, baharatlar alerji yapar mı’ sizler için cevapladım.

Baharatlar mutfağımızda çokça kullandığımız lezzet arttırıcı öğelerdir. Lezzet vermesinin yanı sıra birçok baharatın sağlık yönünden faydaları vardır. Baharat çeşitleri oldukça fazladır. Örneğin karabiber, kırmızı biber, biberiye, kimyon, nane bunlardan sadece birkaç tanesidir. Çok kullanılan bu ürünler haliyle aklımıza birçok soru getiriyor. Haydi hep birlikte bu sorulardan bazılarına bakalım.

Baharatlar neden böceklenir?

Baharatların böceklenmesindeki en temel sebep muhafaza koşullarıdır. Eğer baharatları nemli ve sıcak bir ortamda tutuyorsanız böceklenmeleri kaçınılmaz olur. Aynı zamanda baharatların hava ile temas etmemesi gerekmektedir. Ağzı açık kaplarda baharatları muhafaza ettiğimiz takdirde böceklenmeler başlayabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için baharatları serin bir ortamda iyi bir şekilde muhafaza edilmiş kaplarda saklamak gerekir.

Baharatlarda taklit ve tağşiş nasıl yapılır?

Baharatlar, taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünleri arasındadır. Genellikle maliyeti düşürebilmek adına baharatların arasına başka maddeler karıştırarak satışa sunulduğu görülüyor. Örneğin; toz biber içerisine biber sapları, sumak içerisine kepek karıştırmak gibi çeşitli hileler yapılabiliyor. Aynı zamanda ürünlerin albeniliğini arttırmak için baharatlara gıda boyası kullanıldığı da görülmektedir. Taklit ve tağşiş listelerine baktığımızda ise baharatlarda gıda boyası ve buğday nişastası tespiti göze çarpıyor.

baharatlarda taklit ve tağşiş

baharatlarda aflatoksin nedir

Baharatlarda aflatoksin problem midir?

Aflatoksin birçok gıda ürününde olduğu gibi baharatlarda da başlı başına büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek dozda tüketildiği zaman zehir etkisi yarattığı bilinen aflatoksinin baharatlarda bulunma riski de çok fazla. Yüksek sıcaklıklara bile dayanıklığı olan bu küf türlerinden korunmak için doğru ve hijyenik üretim, uygun muhafaza koşulları ve son tüketim tarihini geçen ürünleri tüketmemek son derece önemli sayılmaktadır.

Baharatlar nasıl saklanır?

Yukarıdaki sorularda da bahsettiğim gibi baharatlarda oluşabilecek böcekleri önlemek ve aflatoksin riskini ortadan kaldırmak için baharatların muhafaza koşulları oldukça önemlidir. Bu tarz sorunları engellemek için baharatlar, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Saklanılacak kabın hava almaması ve güneş ışığına direkt maruz kalmaması gerekir. Sıcaklığa oldukça duyarlı olan baharatların buzdolabında saklanması uygundur. Bu şekilde baharatlar uzun süre muhafaza edilebilir.

Baharatlar alerji yapar mı?

Baharatlar bitkilerden elde edilen gıda ürünleridir. Bitkilerden elde edilmesi sebebiyle de baharatlar, alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor. Fakat bu durum intolerans ile karıştırılabiliyor. Baharatlardan meydana gelen gerçek alerjik reaksiyon baharatın içermiş olduğu bir protein sebebiyle oluşuyor. İntolerans ise deride kızarıklık, öksürük ve ağızda kaşıntı gibi durumların oluşmasıdır. Çoğu kişide ise genellikle baharatlara karşı intolerans gözlemleniyor. Gerçek baharat alerjisi çok fazla yaygın görülmez.

Kaynakça

https://jotags.org/2020/vol8_issue4_article39.pdf

https://e-dergi.tubitak.gov.tr/edergi/yazi.pdf

https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/Tuketici_Bilgi_Kosesi/E-Bultenler/04.pdf

besinalerjisi.org.tr

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle