Ekmek severek tükettiğimiz bir gıda maddesidir. O kadar severiz ki pilav ve makarna ile bile yeriz! Severek tükettiğimiz ekmekte küf nasıl oluşur? Nereden ve nasıl bulaşır? Ne gibi önlemler almak gerekir?
Ekmekte en yaygın görülen bozulma küflenmedir. Ekmek üzerinde görülen mavi, yeşil alanlar küf belirtisidir. Küf, ekmek kabuğunun üst kısmında gelişmeye başlar. Uygun koşulları bulduğunda kabuktan ekmek içine doğru ilerler.
Küf ekmeğe pişme işleminden sonra bulaşmaktadır. Çünkü pişme sırasında uygulanan sıcaklık küf sporlarını öldürmeye yeterlidir.
Peki, küf nereden ve nasıl bulaşır?
Küf sporları ekmeğe havadan, fırında piştikten sonra kullanılan taşıma arabaları, kasalar vb. araçlardan bulaşabilir. Ayrıca ekmeklerin ılık ve nemli ortamda saklanması da küf oluşumuna neden olur. Nem küflerin gelişmesi için en uygun ortamdır. Paketlenmiş ekmeklerde, ekmeğin sıcakken paketlenmesi de küf oluşumuna sebebiyet verir. Ekmeklerin dilimlenmesi de küf olayını hızlandırır.
Ekmekte küf oluşmaması için ne yapmalıyız?
İlk olarak tüketebileceğimiz kadar ekmek alalım. Günlük ekmek tüketmekte fayda var. Marketten paketli ekmek alırken dilimli yerine bütün ekmek alabilirsiniz. En güzeli ise fırından taze almaktır. Ekmeği aldıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabına koymak küf sorununa çözüm olabilir fakat ekmeğin daha çabuk bayatlamasına neden olur. Poşet içerisinde saklamak da nem oluşturabileceğinden önerilmez. Poşet yerine ekmeklik adını verdiğimiz kaplarda saklayabilirsiniz. Ayrıca ekmeklikte bulunan nemi tutmak için ekmekliğe tuz koyabilirsiniz. Ekmekliklerin sürekli olarak temiz olması gerekir.