Tereyağında yağ tayini, üretim sırasında tereyağın yağ oranını ayarlamak, son ürünün standartlara uygun olup olmadığını belirlemek için yapılıyor. Yöntem için kısaca, tereyağı içerisinde bulunan süt yağı miktarının bütirometre ile belirlenmesidir diyebiliriz. Tereyağında yağ analizi kahvaltılık ve mutfak tereyağlarında olduğu gibi sade yağda da uygulanabilir.

Analiz için gerekli malzemeler ve analizin uygulanma şekliyle konumuza devam edelim.

Tereyağında Yağ Tayini Nasıl Yapılır?

Tereyağında yağ analizi için uygulanan yöntemin ilkesi; yağ dışındaki unsurların sülfirik asitle yakılarak süt yağı miktarının yüzde olarak belirlenmesidir.

Analiz için gerekli olanlar:

  • Tereyağı bütirometresi
  • Santrifüj
  • Su banyosu (65 ˚C)
  • 1 ml ve 10 ml’lik pipet
  • Sülfirik asit (20 ̊C’de d=1,52 g/ml yoğunluğunda)
  • Amil alkol (20 ̊C’de d=0,815 g/ml yoğunluğunda)

Tereyağında Yağ Analizi Yapılışı:

Bütirometrenin cam beherciğine lastik tıpasıyla birlikte 5 gram tereyağı örneği tartılır. Ardından behercik bütirometreye yerleştirilir. Sonraki aşamada tartılan örnek üzerine 17,5 ml sülfirik asit ilave edilerek Bütirometrenin üst tıpası da kapatılır. Sülfürik asidi bütirometreye koyarken boyun kısmına bulaşma olmamalıdır. Ayrıca bütirometre içerisinde hava kabarcıkları kalmamalıdır.

Hazırlanan bütirometreler su banyosuna yerleştirilir. Su banyosunda bekletilen numuneleri ara sıra karıştırmalıyız. Tereyağı parçalarının tamamen çözünmesi için bu işlemi mutlaka yapmalıyız. Su banyosunda berrak bir görünüm elde ettikten sonra 1 ml amil alkol ilave edilir ve çalkalanır.

Bütirometre gerber santrifüjüne yerleştirilir ve 10 dakika santrifüj edilir. Son olarak çıkan sonucu okuyabilmek için 10 dakika kadar su banyosunda bekletilir. Sonuç okuma sırasında yağ sütunun alt seviyesi dikkate alınır. % gram olarak yağ oranı okunur.

Tereyağında yağ tayini için yapılacak işlemler sırasıyla yukarıdaki gibidir. Benzer analizler için aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz:

Tereyağı hakkında merak ettiklerinize ise aşağıdaki yazılarımdan ulaşabilirsiniz:

Sonraki içerikler için fikir vermesi adına Gıda Analizleri kategorisi içerisinde görmek istediğiniz analizleri yazabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

 

Kaynak:

Metin M., Süt ve Mamulleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 2009, İzmir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle