Tüketicinin zihninde meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek kavramları birbirine karışmaktadır. Bu yüzdendir ki meyve suyu ve benzeri içeceklerin hepsine ‘meyve suyu’ deriz. Aslında bu içeceklerin hepsi meyve oranlarına göre farklı kategorilere ayrılır.
Türk Gıda Kodeksi’ne göre dört farklı grup tanımlanmıştır. Bu gruplar; meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecektir. Meyve suyunun içindeki meyve oranı %100 dür. Portakal, elma, nar, armut, üzüm gibi meyvelerden elde edilir. Fakat bazı meyve türleri doğal yapılarından dolayı %100 meyve suyu olarak işlenmeye uygun değildir. Örneğin; vişne gibi ekşi tatlara sahip meyveler, şeftali ve kayısı gibi kıvamı koyu olan meyveler. Bu tür meyveler işlenirken su ile seyreltilmelidir. Ve tat dengesinin sağlanması içinde şeker ilave edilmelidir. İçerdikleri meyve oranlarına göre de meyve nektarı (% 25-%99), meyveli içecek (%10-%24), aromalı içecek (%10’dan daha az) olarak adlandırılır.
Aldığımız ürünlerin etiket bilgilerine ve üzerinde ne yazdığına bakarak almalıyız. Benzer ürünlerin içeriklerini karşılaştırmalı ve aralarındaki farkı bilerek bir tercihte bulunmalıyız.
Sağlıcakla kalın.
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği
Merhaba meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecek meyve suyu kategorisine girmiyor sanırım. Bir öneri olarak meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecek açıklamalarına yazınıza eklerseniz çok güzel olur. Daha açıklayıcı olur diye düşünüyorum. Bu arada gıdanotları.com gerçekten güzel olmuş içerik olarak, bilgilendirici olarak bayağı faydalı. emekleriiz için teşekkürler
Merhabalar, öncelikle ben teşekkür ederim yorumunuz ve öneriniz için. Fakat demek istediğinizi anlayamadım. Konu zaten söylediğiniz ile ilgili. Ne demek oldukları da yazıyor o yüzden anlayamadım kusura bakmayın 🙁