Tüketicinin zihninde meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek kavramları birbirine karışmaktadır. Bu yüzdendir ki meyve suyu ve benzeri içeceklerin hepsine ‘meyve suyu’ deriz. Aslında bu içeceklerin hepsi meyve oranlarına göre farklı kategorilere ayrılır.

Türk Gıda Kodeksi’ne göre dört farklı grup tanımlanmıştır. Bu gruplar; meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecektir. Meyve suyunun içindeki meyve oranı %100 dür. Portakal, elma, nar, armut, üzüm gibi meyvelerden elde edilir. Fakat bazı meyve türleri doğal yapılarından dolayı %100 meyve suyu olarak işlenmeye uygun değildir. Örneğin; vişne gibi ekşi tatlara sahip meyveler, şeftali ve kayısı gibi kıvamı koyu olan meyveler. Bu tür meyveler işlenirken su ile seyreltilmelidir. Ve tat dengesinin sağlanması içinde şeker ilave edilmelidir. İçerdikleri meyve oranlarına göre de meyve nektarı (% 25-%99), meyveli içecek (%10-%24), aromalı içecek (%10’dan daha az) olarak adlandırılır.

Aldığımız ürünlerin etiket bilgilerine ve üzerinde ne yazdığına bakarak almalıyız. Benzer ürünlerin içeriklerini karşılaştırmalı ve aralarındaki farkı bilerek bir tercihte bulunmalıyız.

Sağlıcakla kalın.

Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle