‘Emülgatörler nedir ’aşağıdaki linkte bulunan yazıda bahsetmiştik.

https://www.gidanotlari.com/emulgatorler-nedir-neden-kullanilir/

Şimdi ise emülgatör olarak kullanılan lesitinden bahsetmek istiyorum. Lesitin, emülgatörler arasında önemli bir yere sahiptir. Hayvansal ve bitkisel orjinli tüm yaşayan hücrelerde bulunur. Ticari olarak kullanılan lesitin, yenilebilir yağların işlenmesi sırasında yan ürün olarak açığa çıkmaktadır.

Gıdalardaki kullanım amacı; yağ ve suyun homojen bir karışım oluşturmasını sağlamaktır.  Birçok hazır gıdada kullanılabilir. Çikolata, pudingler, kek karışımları sıklıkla kullanıldığı gıdalardır.

E322 koduyla kodlanmıştır. Türk Gıda Kodeksi ’ne göre gıdalardaki kullanım miktarı QS (istenilen etkinin sağlandığı en düşük miktar) olarak belirlenmiştir.

Kaynak: Zorba M., Emülgatörler, (Ed. Tomris ALTUĞ), Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir, 2017, s.64-66.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle