Kızartma işlemi hepimizin sıkça kullandığı bir pişirme tekniğidir. Hızlı ve basit olması bu yöntemin kullanılabilirliğini arttırır.
Kızartma işleminde sıcaklığın yüksek olması nedeniyle gıdadaki su uçurulur. Ayrıca enzim ve mikroorganizmaların aktiviteleri de büyük ölçüde yok olur. Bu iki sebepten dolayı kızartılmış ürünler daha çok dayanır. Uzun süre dayanması ve lezzetli olması da kızartma işlemi kullanımını arttırmaktadır.
Peki, kızartma işlemi sırasında gıdada ne gibi değişimler meydana gelir?
Yağ, gıda tarafından absorbe edilmektedir. Yani gıdanın içine işlemektedir. Bu da gıdaya tat ve yapı kazandırır. Ayrıca esmerleşme reaksiyonları sonucunda gıdanın renginde değişimler gözlenir.
Kızartmada kullanılan yağlar kaç kere kullanılmalıdır?
En çok sorulan sorulardan biridir: kızartma yaptığım zaman yağı kaç kere kullanmalıyım? Tekrar tekrar kullanılan kızartma yağlarında; yağların kimyasal değişikliğe uğramasından dolayı sağlık açısından riskli durumlar (kanserojenik etkiye sahip madde) oluşur. Ayrıca uzun süreli kullanılan yağlarda düşük kaliteli ürünler elde edilmeye başlanır.
Kızartmada kullanılan yağ en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Her kullanımdan sonra yağ süzülmeli, içerisinde bulunan kırıntılar alınmalıdır. Ve ağzı hava almayacak şekilde kapatıldıktan sonra serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. İlk kullanım ile tekrar kullanım arasındaki süre uzun olmamalıdır.
Ev ortamında bunlara dikkat edebilirsiniz fakat dışarıda yediğiniz yerlerde kullanılan yağlar muhtemelen 3’den fazla kullanılmıştır. Bunu göz önüne alarak yemek seçiminizi yapın derim.
Kaynak: Erinç H., Lipitler ve Fonksiyonel Özellikleri, (Ed. Zeynep Banu Güzel Seydim) Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.178-179.