Aflatoksin terimini daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Küflerden kaynaklı gıdalarda oluşan bir durumdur. Ciddi sağlık sorunları oluşturur. Aflatoksin nedir gelin hep birlikte bakalım.
Küfler doğada yaygın olarak bulunur. Gıdalara üretim sırasında, hasat sırasında, depolamada, taşıma sırasında, satış sürecinde, muhafaza sürecinde topraktan ve havadan rahatça bulaşabilir. Gıdalara bulaşan küfler yüzeye tutunur ve gelişmeye başlar. Gıdanın içine doğru yayılım gösterirler. Bazı küf türleri çoğalırken sıcaklık ve nemin etkisiyle mikotoksin adı verilen zehirli bir madde oluşturur.
Aflatoksin ise bir mikotoksin çeşididir. Aspergillus küfü tarafından oluşturulur ve ismini bu küften alır. En çok bitkisel ürünlerde (yer fıstığı, fındık, antep fıstığı, vb.), tahıllarda, baharatlarda (kırmızı pul biber, karabiber, vb.), kuru incir gibi kurutulmuş gıdalarda görülmektedir. Küflü gıdalarda küf oluşan kısmı alıp kalanını tüketmek sakıncalıdır. Yüzeyde oluşan küf gıdanın iç kısmına doğru yayılmış olabilir. Ve bunu gözle göremeyebiliriz.
Aflatoksinler karaciğer sirozu, karaciğer kanseri gibi sağlık sorunlarına yol açar. Oluşan toksinlerin gıdalara bulaştıktan sonra uzaklaştırılması çok zordur. Bu yüzden yukarıda bahsetmiş olduğum gıdalar tüketilirken, satın alınırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmelidir. Bu tür gıdalar evde serin ve kuru alanlarda saklanmalıdır.
Kaynak1: Şık B., Mutfaktaki Kimyacı, Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul, 2018.
Kaynak2: Öksüztepe G., Erkan S., Mikotoksinler ve Halk Sağlığı Açısından Önemi, Harran Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi, 5(2) 190-195;2016.