Agar gıda katkı maddeleri arasında yer alan jelleştirici özellikteki maddedir. Gıda katkı maddeleri içerisinde gam olarak bilinir. Kıvam arttırmaları ve jel oluşturma özellikleri nedeniyle sıkça kullanılır. Gamlar da kendi içerisinde doğal gamlar, modifiye edilmiş gamlar ve yapay gamlar olarak ayrılır. Bu yazımda sizlere doğal gamlar arasında yer alan agardan bahsetmek istiyorum.
Agar nedir?
Doğal gam olarak bilinen agar anyonik deniz yosunu polisakkaritlerindendir. Suda çözünebilen bir polisakkarittir. Agar-agar ya da geloz olarak adlandırılır. Ticari olarak kullanılan agarın en önemli kaynakları Gelidium ve Gracilario cinsi alglerdir. Gelidium cinsi algden elde edilen agarlar sert ve kırılgan bir jel oluşturur. Gracilario cinsi algden elde edilen agarlar ise yumuşak ve elastik jel oluşturur. Bu yüzden gıdalarda kullanımı daha çok tercih edilir.
Ne amaçla kullanılır? Ve kullanım alanları nerelerdir?
Diğer gamlar gibi agarın da gıdalarda kullanım amacı kıvam arttırmak ve jel oluşturmaktır. Eskilerden beri meyveli jöle yapımında kullanılırmış. Kullanım alanlarına baktığımızda şekerlemeler, tatlılar, reçel, marmelat, jöle, fırıncılık ürünleri gibi sektörleri görebiliriz. Belirlenmiş olan E kodu E406’dır. Türk Gıda Kodeksi’nde izin verilen alanları ve miktarları ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak:1 Türk Gıda Kodeksi
Kaynak2: Zorba M., Gamlar (Ed. Tomris ALTUĞ), Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir, 2017, s.89.
Kaynak3: Sungur B., Ercan R., Suda Çözünebilir Gamların Gıda Endüstrisinde Kullanım Olanakları, Gıda Mühendisliği Dergisi, s.28-32. (http://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/2e7aaa88b48137a_ek.pdf?dergi=17)