Halk arasında yemişen, muşmula ve kuş yemişi gibi çeşitli isimlerle de adlandırılan alıç meyvesi, tam bir şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Yaz aylarında çiçek açmaya başlayan ve sonbaharda meyve veren bu ağaç, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu yazımda bahsedeceğim konular: alıcın besin değeri, sağlığa olan yararları ve alıç meyvesinin tüketimi. İlk olarak alıç meyvesi nedir ona bakalım.

Alıç Meyvesi Nedir?

Alıç, gülgiller familyasına ait bilimsel adıyla Crataegus oxyacantha olarak bilinen sarıdan kırmızıya kadar değişen renkleri olan bir meyvedir. Pembe, sarı veya beyaz renkte çiçeklere sahiptir. Yaklaşık 280 adet türü vardır. Tadı oldukça lezzetli ve hafif ekşimsidir. Türüne göre bir ila beş arasında değişen çekirdekleri vardır. Dünya’da Asya, Avrupa ve Kuzeydoğu Amerika’da sıklıkla yetiştirilen alıç meyvesinin, ülkemizde hemen hemen her yerde yetiştirildiği görülmektedir. Evet, alıç meyvesi nedir kısaca değindikten sonra alıç meyvesinin faydaları neler bakalım.

Alıç Meyvesi Ne İşe Yarar?

Alıç Besin Değeri

Meyvenin ana bileşenleri içerisinde flavonoidler, organik asitler, aminler, proantosiyanidinler, glikozit, saponin, tanen ve triterpen asitler vardır. Ayrıca C vitamini bakımından da zengindir. Bunların yanı sıra bazı araştırmacılar tarafından kırmızı renkli meyvelere sahip olan bazı alıç çeşitlerinde antosiyanin içerdiği tespit edilmiştir. Alıç besin değeri zengin meyvelerden biridir. Bu durum meyvenin sağladığı faydalar üzerinde oldukça etkili olmuştur. O zaman alıç meyvesinin faydaları neler maddeler halinde inceleyelim.

Alıç Meyvesinin Faydaları

  • Alıç, fenolik bileşikler bakımından zengin bir meyve olması sebebiyle kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Karaciğerde kolesterol birikimini önler.
  • Kan damarlarını genişletici etkisi bulunmaktadır.
  • Hipertansiyona iyi gelir.
  • Sindirime yardımcıdır. Özellikle mide problemlerine, kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelir.

Alıç Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Fonksiyonel gıdalar arasında yer alan alıç meyvesi farklı şekillerde tüketime uygundur. En yaygın tüketim şekli taze meyve olarak tüketmektir. Ancak sadece meyvesi değil yaprakları ve çiçekleri de tüketime oldukça elverişlidir. Meyve, çiçek ve yaprakları kurutup çay halinde tüketmek mümkündür. Bunun dışında reçel ve tatlılarda kullanılabilir. Hatta pekmezi yapılmaktadır. Fermente edilerek şarap ve sirke yapılabilir. Sağlık açısından olukça faydalı olan alıç meyvesi ilaç endüstrisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Gıda takviyesi olarak satışa sunulduğunu görebilirsiniz.

Sonuç olarak alıç meyvesi, sağlığa olan faydaları ve farklı şekillerde tüketimi olan bir meyvedir. Alıç meyvesini çok aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir. Yapılan araştırmalar sonucunda kalbi etkileyen zencefil, kurtpençesi ve aslankuyruğu gibi kardiyak glikosidaz içeren bitkilerle tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Aynı zamanda alıç meyvesinin çekirdeğinin de tüketilmemesi gerekmektedir.

Kaynaklar:

Batu A., 2012, Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(2): 01-05.

Rüzgar, H., Yazıcı, Ş., 2022, Alıç Meyvesinden Sanayiye Uygun Alıç Püresi Üretimi, GIDA, 47:(3) 447-456.

www.healthline.com

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle