Gıda katkı maddeleri serisinden yazmaya devam edelim. Bugünkü konumuz: ‘Beta Karoten nedir?’ Konuya girmeden önce gıda katkı maddeleri ile yazılarımızın tümüne buradan ulaşabilirsiniz.
Gıdalarda kullanılan renk maddeleri vazgeçilmez katkı maddeleri haline gelmiştir. Tüketici beğenisi ve çeşitliliği gıdaların renginin belirlenmesinde önemli bir faktördür. Renk, gıdalardaki albeniyi arttırır. Öyle ki birçoğumuz rengini beğenmediğimiz ya da belli bir gıdada görmeye alışkın olmadığımız bir renk gördüğümüzde alıp almama konusunda tereddüt ederiz.
Beta Karoten Nedir?
Gıdaya renk vermek için kullanılan renklendiriciler doğal ve sentetik olarak ikiye ayrılır. Doğal renklendiriciler bitkisel, hayvansal veya mikroorganizmalar tarafından sentez edilir. Etiketlerde sıklıkla karşılaştığımız beta karoten de doğal olarak kullanılan renklendirici gruplarından karotenoidler içerisinde bulunur. Karotenoid grubundaki renklendiricilerden bazıları vücutta A vitaminine dönüştürülür. Beta karoten de A vitaminine dönüştürülen grup içerisindedir. Beta karoten gıdalara sarı ve turuncu tonlarında renk verir.
Hangi Gıdalarda Bulunur? Kullanım Alanları Nerelerdir?
Havuçta önemli miktarda vardır. Havuç dışında ıspanak, marul, lahana, kavun, kayısı gibi meyve sebzelerde de vardır. Ayrıca ambalajlı gıdalardan hazır içecek tozları, şekerlemeler, bisküviler, sosis, salam, tereyağı, hazır çorba gibi ürünlerde karşımıza çıkar. En çok tereyağında kullanımı mevcuttur.
Kullanımına miktar açısından bir sınırlama getirilmemiştir. Türk Gıda Kodeksi’nde istenilen etkinin sağlandığı en düşük miktar (QS) olarak belirtilmektedir. Beta karoten için belirlenen E kodu ise E160’dır.
Beta Karoten’ler doğala özdeş. Doğal değiller.
Doğala özdeş demek ürünlerin içinde kullanım şekli değil midir? Yani demek istediğim beta karotenin herhangi bir üründeki kullanımı doğala özdeş şeklinde yapılmış hali değil midir?