Gün içerisinde en çok tükettiğimiz içecek olan çay hakkında ne kadar bilgimiz var? Nedir, içerisinde hangi bileşenler bulunur? Gelin hep birlikte bakalım.
Çay, Camellia sinensis L. Olarak adlandırılan bitkinin yaprak ve tomurcuklarından elde edilir. Bu bitki nemli iklimlerde yetişir. Ve sürekli yeşil kalır. Hindistan, Çin, Türkiye, Rusya ve Japonya’da yaygın olarak üretilir. Çay yaprağının yaklaşık olarak %23’ü katı madde, %77’si sudur. Katı madde içeriğinde de %40-50 oranında azotlu madde (1/4’ü kafein), %30 oranında polifenoller (3/4’ü kateşinler) bulunur. Ayrıca B vitamini, mineraller bulundurur. Çay, fenolik madde içeriği yüksek olan bir bitkidir. Fenolik bileşikleri yüksek oranda bulundurması ile de antioksidan bir içecektir.
Hemen hemen her gün tükettiğimiz çay, bitkinin tomurcuklarının ve yapraklarının soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma gibi işlemlerden sonra elde edilen ürünün sıcak su ile demlenmesiyle oluşur. Siyah çay, yeşil çay gibi farklı çaylar tüketmekteyiz. Çay ürünleri, aynı bitkiden elde edilmiş olsa da üretim tekniklerine göre çeşitlere ayrılır. Bunlar; okside olmamış çaylar (beyaz çay ve yeşil çay), yarı okside olmuş çaylar (oolong çayı) ve tam okside olmuş çaylar (siyah çay). Üretim proseslerindeki farklılıklardan dolayı da içerdiği bileşenler farklılık gösterebilmektedir.
Kaynak1: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.
Kaynak2: Salman S., Özdemir F., Beyaz Çay: Üretimi, Bileşimi ve Sağlık Üzerine Etkileri, Akademik Gıda, 2018, 16(2):218-223.
Kaynak3: Tosun İ., Karadeniz B., Çay Ve Çay Fenoliklerinin Antioksidan Aktivitesi, OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2005, 20(1):78-83.