Gıda Analizleri serisine çiğ süte uygulanan testler ile devam ediyorum. Biliyorsunuz ki çiğ süt kontaminasyona, zehirlenmelere ve hilelere en açık gıdalardan biridir. Bu yüzden süt işletmeleri çiğ süt kabulü sırasında birtakım testler uygular. Bu testlerden bazılarını daha önceki içeriklerimde anlatmıştım. Yazının sonuna testlerin linkini ekleyeceğim kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bugünkü yazımda ise çiğ sütte kaynama testi nasıl ve neden yapılır ona değineceğim.

Çiğ Sütte Kaynama Testi Neden Yapılır?

Çiğ sütün kaynatılmasıyla sütün asitliğinin artıp artmadığı belirlenir. Aslında çiğ sütte asitlik tayini için farklı yöntemler vardır. Sütte kaynama testi basit uygulanan bir yöntemdir. Bu yüzden de analiz imkânı olmayan yerlerde sütün asitliğini kontrol etmek amacıyla uygulanıyor. Gelin testin uygulanmasına ve sonuçların nasıl değerlendirilmesi gerektiğine bakalım.

Sütte Kaynama Testi Uygulaması ve Sonuç Değerlendirme

Testin uygulanması için gerekli olan malzeme çiğ süt ve ateşe dayanıklı sütle tepkimeye girmeyecek materyalden yapılmış bir kaptır. Malzemeler hazır edildikten sonra kap içerisine bir miktar süt eklenir. Daha sonra herhangi bir ateş üzerinde kaynatılır. Ardından işlem gören süt gözlenerek pıhtı oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Eğer birden fazla süt numunesi için test uygulanacaksa her bir numune için ayrı bir kap kullanmak gerekir.

Taze ve normal sütler yani hile yapılmamış olan sütler kaynatılınca pıhtılaşmaz. Eğer sütün asitliği yükselmişse sıcaklığında etkisiyle kazein miselleri hızla nötralize olur. Sütteki kolloidal durum bozularak pıhtılaşma görülür.

Kuru madde oranları farklı olan sütlerin pıhtılaştığı asitlik dereceleri de farklı olacaktır. İnek sütü yaklaşık olarak 10-12 SH pıhtılaşırken koyun sütleri 16-17 SH pıhtılaşır. Keçi sütünde ise 19 SH civarında pıhtılaşma gözlenir.

Çiğ sütte kaynama testi ile asitliğin gelişme düzeyi net olarak belirlenmez. Ortaya çıkan sonuç kabaca bir değerlendirme için uygundur. Çiğ süte uygulanan diğer analizler için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz:

Kaynak:

Metin M., Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir, 2009.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle