Çiğ süt bozulmaya oldukça elverişli bir gıdadır. Bu nedenle süt sağıldıktan sonra uygun koşullarda muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde bakteri üremesi, asitlik artışı vb. gibi sorunlarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Bu yüzden insanlar çiğ sütün bozulmaması için içine ne katılır, sütün bozulmaması için ne yapmak gerekir diye düşünüp birçok yol bulmuştur. Bende bu yazımda çiğ sütte yapılan hileler başlığı altında neler yapıldığından kısaca bahsetmek istiyorum.
Çiğ Sütte Yapılan Hileler
Çiğ sütte yapılan hileler kâr amacıyla ya da düşük kaliteli sütü iyileştirmek amacıyla yapılmaktadır. Hile yapılmış olan bir sütten istenilen verim alınamaz. Sadece işletmeler açısından değil tüketici de çiğ süt tükettiğinde eğer hileli bir süt ise besin değerinde önemli ölçüde kayıplar olan süt tüketmiş olacaktır. Hile yapılmış sütlerde protein, yağ, şeker, vitamin ve mineral içeriklerinde düşüş meydana gelir. Bu değerlerin hepsi sütteki kuru maddeyi oluşturur.
Çiğ sütte yapılan hileler arasında en sık karşılaşılan durumlar şunlardır;
- Süte su katılması
- Süt yağının alınması
- Asitliği artmış süte nötrleyici madde katılması (soda, hidrojen peroksit gibi)
Süte su katıldığı zaman sütün miktarı artmaktadır. Peki süte su katıldığı zaman nasıl anlarız? Süt duru bir hal alır, yoğunluğu azalır. Yağ miktarı ve kuru madde miktarı azalır. İşletmeler bu tür sütleri işlemekte zorlanır. Bu yüzden de kalite kriterlerine uymayan sütleri almaz. Çiğ süt tüketen tüketiciler de süt yerine su içeriği fazla olan süt içmiş olurlar.
Çiğ süt sıcakta beklediğinde ya da uzun süre bekletildiğinde asitliği artar. İşletmeler bu sütlerden kalite kriterine uymayanları almaz. Üreticilerde asitlik gelişimini engelleyici maddeler atar sütün içine. İşletme tarafından bu sütler laboratuvarlarda tespit edilebilir ve nötrleyici madde katılan sütleri de almaz. Fakat tüketici aldığı çiğ sütün içinde nötrleyici madde olup olmadığı anlayamaz.
Mesela süt hayvanlarına vurulan antibiyotikler süte geçebilir. Bu hile olarak adlandırılamaz sonuçta hayvan hastadır ve iğne vurulması gerekiyordur. Söylemek istediğim şey ise işletmelerin bu tür sütleri kabul etmedikleridir. İşletme kabul etmediği için de süt satanlara, şarküterilere vb. yerlere satılmaktadır. Çiğ süt tüketen tüketici de bilmeden antibiyotikli sütü almış olur.
Bu tür problemlerle çiğ sütte çok fazla karşımıza çıkar. Bu yüzden çiğ süt tüketmemeye özen gösterin. İşletmeler uyguladıkları çiğ süt platform testleri ve çiğ süt laboratuvar testleri ile bu problemleri anlayabilirler. Fakat tüketici bunu anlayamaz. Süt tüketiyorum diye besin değeri olmayan kalitesiz bir süt tüketir.
Yazı gerçekten bilgilendirici olmuş yazı için teşekkürler.size bir sorum olacak biz tüketicilerin sütte anti biyotik olup olmadığını anlamasının bir yolu var mı?
Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Küçük bi miktar yoğurt mayalayarak anlayabilirsiniz. Antibiyotikli sütten yoğurt yapılmaz, kıvamı tutmaz.
Sütünüzde antibiyotik varsa yoğurdunuz süner. Ayrıca süt pişerken keskin biraz acımsı bir koku oluşur.
Merhaba güzel bilgiler gerçekten de mahallemiz de açık süt satanlar var birzat ahirlarina gidip süt aldığım oldu dikkatimi çeken bir durum her yerde çamaşır suyu kutuları bulunuyor du süt satan adam yaşlı olduğu için bi gün markete kadar götürdüm arabamla adam 3 bidon daha süt aldı düşünüyorum normal bi ev 3 ayda 1 kutu çamaşır suyu tüketirken bu bu adamlar neden bu kadar çok kullanarak bilir diye bi arastırma yaptım süte koyuyorlarmis bozulmasin diye etil alkolle testinde yaptım malesef şimdide bozuk suttle taze sütü karıştırıp satıyorlar yada başka bir şey mi anlayamadım ne zaman gitsem 5 lt su bidonun bir kısmı dolu sonradan üzerine ekleme yapıyorlar mahallede sürüyle süt satan var bir kere denetlenmesini duymadım ama devletimiz vergisini de kaçırmıyordur oy isterkende aynı hiç bir şey gözden kaçmıyor malesef
Bu yüzden bilmediğiniz, görmediğiniz, güvenmediğiniz yerden çiğ süt almayın diye söylüyoruz sürekli. Malesef ki bu tür olaylarla karşılaşılıyor. Şöyle de bir durum var çiğ sütü satın aldığınız kişide çiğ süt tankı var mı? Bir işletmeye süt veriyorsa çiğ süt tankı bulunuyordur. Çamaşır suyunu tankı temizlemek için de kullanıyor olabilir. Çamaşır suyuyla yıkandıktan sonra durulmasını çok düzgün yapmıyorsa da süte bulaşabilir. Söylediğiniz gibi denetim şart. Malesef ki bu konuda eksiklikler var. Istihdam sorunu, atanamama sorunu, başka meslek gruplarinin çalıştırılması vs.
Hasta hayvana antibiyotik verildiği zaman ,veterinier bu hayvanın bir süre sütünün kullanılmsması yönünde uyarır . Belli bir süresi var .
Evet haklısınız kesinlikle. Fakat bu uyarıya uymayıp sütünü veren sütçü sayısı da az değil.
Ben sütün zor bulunduğu bu dönemde sokakta çok sayıda süt satan sütçülerin sütü nerden sağladıklarını da merak ediyorum bilen varsa açıklarsa sevinirim.
Ayrıca süte su,nişasta ve bozulmasın diye bilmediğimiz katkı maddesi kullanıldığını herkes biliyor. Sokak sütcülerini denetleyip satış izni verilse olmaz mı…
Birçok yerde denetim eksikliği varken sokak sütçülerinin denetlenmesini beklemek büyük hayal kırıklığı olur malesef
Merhaba, bilgilendirmeler için teşekkürler. Açıkçası kutu sütlerin çamaşır suyu vb içerip içermediklerini merak ediyorum. YouTube’ da bir videoya rastladım ve dehşete düştüm. Pek süt tüketmem ama evde bulunsun diye yakın zamanda aldığım bir litrelik süt hakkında şüphe oluştu içimde:)
Kutu sütlerin içerisinde çamaşır suyu ya da vb gibi maddelere ihtiyaç duyulmaz. Çünkü zaten ısıl işlem ile sütün dayanıklılığı arttırılır. Çiğ süt gibi çabuk bozulmaya meyilli bir üründe kullanımı fazladır.
merhaba ben ADEM YILDIRIM süt ü kaynatıyorum ama süt taşmıyor sebebi nedir teşekkür ederim…