Merhabalar, bugün çevremizde sıkça duyduğumuz çölyak hastalığından bahsetmek istiyorum. Çölyak hastalığı, genetik olarak yatkın bireylerde, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunan ‘gluten’ proteinine karşı duyarlılık ile gelişir. Hem çocuklarda hem de erişkin yaş grubunda görülen ve yaşam boyu devam eden bir hastalıktır. Kişilerin herhangi bir döneminde karşılarına çıkabilir.
Ağzımıza aldığımız gıdalar, ince bağırsaklarda bileşenlerine ayrılır, bağırsak mukozasından kana geçer. İnce bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar emilimi sağlar. Çölyak hastaları gluten aldıkları zaman bu çıkıntılar zedelenir bu nedenle yeterince gıda maddesi emilemez hale gelir ve yetersiz beslenme görülür. Gluten, çölyak hastaları için zehirdir.
Çölyak hastalığının belirtileri ;
*Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik
*Kusma, ishal, bazen kabızlık
*Kansızlık
*İştahsızlık
*Büyüme geriliği
*Gaz şikayetleri
*Sinirli hal, depresyon
*Dil üzerinde yanma hissi, şişkinlik
*Yaşa göre düşük kilo
Çölyak hastaları ömür boyu glütenden uzak durmalıdır buda onların ömür boyu diyet yapacağı anlamına gelir. Bu diyette buğday, arpa, yulaf, makarna,kuskus, un, irmik, malt, bulgur, soslu yiyecekler vb. tüketmemelidirler. Meyve – sebze, yumurta, et, balık, yoğurt, peynir, kurubaklagiller (mercimek, fasulye, nohut vb. ) yiyecekleri tüketebilirler.
KAYNAK: DALGIÇ B. , KANSU A. , SEZGİN O. , ÇALIŞKAN D. , KARABUDAK E. , SELİN Y. , YILMAZ S. , ALTAY Y. , ATAR N. , AYDIN Ö. , DADAN S. , ARMUT C. , ÇELİKAY N. , ÇÖLYAK HASTALIĞI , ÖĞRETMENLERE YÖNELİK BİLGİLENDİRME REHBERİ , ANKARA , 2018.