Besiyeri nedir sorusuna kısaca, mikroorganizmaların gelişebilmesi için formüle edilmiş katı veya sıvı ortamlardır diyebiliriz. Besiyerlerine farklı isimler de verilmektedir. Bunlardan bazıları; besi ortamı, kültür vasatı ve kültür besiyeridir. Gelin hep birlikte ‘besiyeri hazırlamanın amaçları, besiyeri hazırlama aşamaları, besiyeri çeşitleri’ gibi konu başlıklarını detaylıca inceleyelim. Besiyeri…
Mikroorganizmalar
Bu bölümde mikroorganizmalara ait bilgileri bulabilirsiniz.
Domates, salça, et gibi gıdaların neden diğer gıdalara oranla daha çabuk bozulduğunu biliyor musunuz? Hangi gıdalar daha çabuk bozulur? Mikrobiyal bozulmaların temel sebebi gıdaların içerdiği serbest su miktarıdır. Ve bu ‘su aktivitesi (aw)’ olarak adlandırılır. Bir gıda ne kadar çok su içeriyorsa bozulma hızı o…
Bazı bakteri türleri gıdalar yolu ile insanların vücuduna girerek çeşitli hastalıklara sebep olur. Bu hastalıklara sebep olan bakterilerden birisi de Yersinia enterocolitica. O zaman bu bakteri türünün genel özelliklerini, enfeksiyona sebep olan gıdaları ve önleme yollarını inceleyelim bu yazıda. Yersinia enterocolitica Bakterisinin Genel Özellikleri Yersinia…
Listeria, L. monocytogenes, L. innocua, L. seeligeri, L. ivanovii, L. welshimeri ve L. grayi olmak üzere 6 türü bulunan bir bakteridir. Bu bakteriler içerisinde patojen olup ciddi enfeksiyonlara yol açan en önemli türü ise Listeria monocytogenes bakterisidir. Bu bakteri kontamine yoluyla yiyeceklerden bulaşır. Listeriosis adında…
Fekal streptokoklar olarak adlandırılan enterekoklar, homofermantatif laktik asit bakterileri içerisinde yer alır. Birçok türü bulunmasıyla birlikte en önemli türleri Enterococcus faecalis ve Enterococcus faecium‘dur. Bu yazımda doğada yaygın olarak bulunan enterekok bakterilerinin genel özelliklerinden, ekolojisinden, gıdalarda bulunmasından ve insan sağlığına etkilerinden bahsedeceğim. Genel Özellikleri Enterococcaceae…
Gıdalarda bulunan mikroorganizmalardan kaynaklı olan hastalıkların birçoğundan bahsettik. Patojen mikroorganizmalar gıdanın içerisinde gelişir ve toksin üretir. Bizler de bu gıdaları tükettiğimizde ortaya gıda zehirlenmesi durumu ortaya çıkar. Mikroorganizmanın kendisinden değil de bu şekilde toksinlerinden kaynaklı olan zehirlenmelere gıda intoksikasyonu denir. Staphylococcus aureus da bu tür…
Patojen bir mikroorganizma veya bu organizmanın ürettiği toksini içeren bir gıdanın tüketimi sonucu gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklara rastlanılmaktadır. Bu hastalıklar gıda enfeksiyonları ve gıda intoksikasyonları olarak iki grup altında incelenir. Eğer hastalık etkeni patojen mikroorganizmanın kendisi ise gıda kaynaklı enfeksiyon, patojen mikroorganizmanın gıda içerisinde salgılamış…
Campylobacter gıda kaynaklı hastalığa sebep olan bir bakteridir. Bu bakteriden kaynaklanan hastalığa campylobacteriosis adı verilmiştir. Hazırlamış olduğum bu yazı içerisinde ‘Campylobacter nedir? Campylobacter jejuni nedir? Campylobacteriosis belirtileri nelerdir? Hangi gıdalardan bulaşır? Önlemek için neler yapabiliriz?’ gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz. Campylobacter ve Campylobacter jejuni Nedir? Campylobacter,…
Clostridium perfringens gram pozitif, sporlu, anaerob ve çubuk şekilli mezofilik bir bakteri türüdür. Optimum gelişim sıcaklığı 45°C olup üreme sıcaklığı ise 15-50°C arasında değişmektedir. Optimum pH aralığı 6.0-7.0 iken üreme pH aralığı 5.0-8.3 aralığındadır. Bu bakteri türü perfringens gıda zehirlenmesine sebep olur. Bulaşma kaynakları su,…
Genellikle ekmek mayası olarak bilinen Saccharomyces cerevisiae, mantarlar aleminde bulunan tek hücreli bir maya çeşididir. Tomurcuklanarak üremektedir. Ökaryotik hücre yapısına sahiptir. Ekmeğin yanı sıra şarap ve birada da kullanılan bir mayadır. Gıda sektörü haricinde endüstriyel alanlarda da yaygın olarak kullanımı mevcuttur. Bu kadar yaygın kullanımının…