Doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitlerinden önceki yazılarda bahsetmiştik. Bir de sıkça bahsedilen esansiyel yağ asitleri vardır. ‘Haftada en az 2 kere balık yenmeli’ önerisinin de önemi esansiyel yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır.
Linoleik, linolenik ve araşidonik asit doymamış yağ asitleri grubunda yer alan yağ asitleridir. Esansiyel yağ asitleridir. Yani vücut tarafından sentezlenemez. Dışarıdan gıdalarla birlikte alınması gerekir.
Linolenik asit omega-3 ve linoleik asit omega-6, oleik asit de omega-9 olarak adlandırılmaktadır. Omega yağ asitlerinin vücudumuz açısından birçok faydası vardır. Beyin gelişimini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp-damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Omega-3 yağ asitleri daha çok balık yağında bulunur. Uskumru, somon, sardalye gibi soğuk sularda yaşayan yağlı balıklarda daha fazladır. Bu yüzdendir ki haftada en az 2 kere balık yenmesi tavsiye edilir. Omega yağ asitlerinin vücuda dışarıdan gıdalarla birlikte alınması gerekir. Ayrıca balığa göre daha az oranlarda ceviz, badem, keten tohumunda da bulunur.
Omega-6 ise bitki tohumlarından elde edilen yağlarda daha çok bulunur. Ayçiçeği tohum yağında fazla olduğu vurgulanmaktadır.
Kaynak1: Budak N., Demiralay E., Taş T., Şatır G., Biyoaktif Gıda Bileşenleri, (Ed. Zeynep Banu Güzel Seydim) Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.246-247.
Kaynak2: Çakmakçı S., Kahyaoğlu D., Yağ Asitlerinin Sağlık ve Beslenme Üzerine Etkileri, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2012, 5(2):133-137.