Diyabetik reçel, marmelat, diyabetik tatlı, çikolata gibi ürünleri market raflarında görmüşsünüzdür. Şekersiz reçel mi olur diyebilirsiniz. Cevap ise: evet olur.

Diyabetik gıdalar diyabet hastaları için üretilmiş olan gıdalardır. Şeker yerine benzeri ürünler kullanılmaktadır.  Üretimlerinde şeker yerine kullanılan ürünler; çok düşük oranda şeker, şeker alkolleri ya da yapay tatlandırıcılar (aspartam, sakarin, asesülfam K). Diyabetik gıdaların kalorisi daha az olabilir ya da olmayabilir. Fakat karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeriklerinde normal ürünlere göre çok büyük bir fark yoktur. Neredeyse aynıdır.

Kilo verme amacıyla da bu tarz ürünlere yönelen kişiler oluyor. İçerisinde şekerin olmaması sağlıklı olduğu ve zayıflama amacıyla rahatça ve sıkça tüketilebilir olduğu anlamına gelmemelidir. Sonuçta şeker yerine kullanılan ürünler şeker alternatifi ürünler. Ve bazıları da yapay olarak üretilen tatlandırıcılar. Sık ve fazla tüketimlerden kaçınmak gerekir. Sağlığımızı uzun vadede düşünerek hareket etmeliyiz.

 

Kaynak: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, İzmir, 2018.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle